In timpul sarbatorilor de iarna oamenii trebuie sa fie atenti nu doar la consumul de alimente bogate in grasimi, carnati, sarmale si alte asemenea preparate specifice acestei perioade si la alcool, ci si la dulciuri. Nu putini sunt cei care de Craciun uita de moderatie si ajung sa aiba mari probleme de sanatate din cauza nivelului extrem de ridicat de zahar in sange. Chiar daca sunt preparate in casa, prajiturile, cozonacii etc contin destul de mult zahar care pot sa iti faca mult rau.
Iata cateva dintre efectele devastatoare pe care zaharul le are asupra organismului.
- Zaharul da peste cap colesterolul
Exista o legatura directa intre zahar si colesterol. Un studiu publicat in Journal of the American Medical Association spune ca persoanele care consuma mari cantitati de produse care au in componenta adaos de zahar se confrunta cu o crestere a nivelului de colesterol rau (LDL), trigliceride si un nivel scazut al colesterolului bun (HDL). Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca un consum exagerat de zahar face ca ficatul sa produca tot mai mult colesterol rau si, totodata, inhiba abilitatea organismului de a-l elimina. O modalitate buna de a tine colesterolul sub control este consumul unui mic dejun bogat in proteina. Daca de obicei sari peste aceasta masa este bine sa stii ca un astfel de obicei creste cu 4.5 ori riscul de obezitate.
- Zaharul duce la diabet de tip 3
Suzanne de la Monte, neuropatolog la Universitatea Brown, a fost cea care a vorbit prima oara de diabetul de tip 3 dupa ce a descoperit o legatura intre rezistenta la insulina, dieta bogata in grasimi si boala Alzheimer. De fapt, de la Monte sustine ca Alzheimer este o afectiune metabolica, una in care este afectata abilitatea creierului de a folosi glucoza pentru a produce energie. Pentru a parafraza este ca si cum creierul ar fi bolnav de diabet.
Citeste continuarea: 1 2