Atenție! Jeleurile sunt o adevărată otravă pentru copii! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Atenție! Jeleurile sunt o adevărată otravă pentru copii!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Atenție! Jeleurile sunt o adevărată otravă pentru copii!

Atenționarea vine din partea Asociației Pro Consumatori (APC) care a făcut un studiu despre jeleurile disponibile pe piața din România. 1 din 2 produse sunt colorate cu roșu coșenilă obținut dintr-o specie de gândaci, iar 100 de grame de jeleu industrial sunt între 7 și 14 lingurițe de zahăr.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat în luna iunie 44 de sortimente de jeleuri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/ supermarketuri). Ingredientele regăsite în compoziția jeleurilor analizate sunt următoarele: sirop de glucoză, zahăr, sirop de zahăr invertit, dextroză, fructoză, apă, concentrat de fructe și plante, extract de soc, suc de portocale, suc concentrat de morcov negru, suc de mere fabricat din concentrat, adaos de vitamine, concentrat de hibiscus și morcov, extract rădăcină turmeric, gelatină, gelatină de porc, gelatină de vită, pectine, ulei vegetal de cocos, ulei vegetal de palmier, ulei de shea, amidon din porumb, amidon din grâu, substanțe de aromatizare, făină de grâu, ceară vegetală, arome și aditivi.

 

La 91% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale

Arome este un termen care se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă, care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.
La 91% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziția acestora. Numai la 4% dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5% dintre produse s-au folosit substanțe de aromatizare, fără a se preciza natura acestora.

Un alt aspect examinat în cadrul studiului a fost și analiza produselor din punct de vedere al primelor 3 ingrediente din compoziția acestora
Ingredientele produselor alimentare trebuie menționate în ordinea descrescătoare a cantității lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor 3 ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) și au reieșit următoarele:

  • La 64% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de siropul de glucoză, iar la 36% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de către zahăr.
  • La 59% dintre produsele analizate, zahărul este cel de-al doilea ingredient, urmat de siropul de glucoză cu 25%, făină de grâu cu 12% și apă cu 4%;
  • La 36% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către apă, urmat de gelatină cu 27%, siropul de glucoză cu 11%, pectine cu 9%, suc de fructe cu 7%, dextroză cu 5% și amidon de porumb cu 5%.

 

Citeste continuarea pe LIBERTATEAPENTRUFEMEI.

Cuvinte cheie:
Data articol: 07/07/2016