Ce alimente sa nu mananci dupa expirare
Anumite alimente sunt predispuse mucegaiului mai repede decat altele. Viata la raft a alimentelor proaspete sau a carnurilor este mai scurta decat a alimentelor procesate precum orezul, cerealele, chipsurile, alimentele uscate, congelate sau conservate.
Alimentele de mai jos trebuie verificate temeinic, chiar daca sunt inca in termenul de valabilitate.
Fructele de padure proaspete
Capsunele, afinele, zmeura sunt foarte sanatoase si gustoase. Dar sunt predispuse la un parazit denumit ciclospora. Fructele capata un aspect moale, lipicios si apare mucegaiul, mai ales dupa ce au fost spalate.
Este recomandat sa pui la concelator fructele de padure pe care nu le-ai putut manca intr-o zi sau doua de la achizitionare.
Carnea
Carnea (in special mezelurile) are o viata scurta la raft, intrucat este foarte expusa aerului. Daca nu este pastrata corespunzator, carnea proaspata sau procesata poate fi contaminata cu Salmonella, E.Coli sau alte bacterii.
Prepara intotdeauna carnea la temperaturi ridicate, pentru a distruge eventualii agenti patogeni.
De asemenea, carnea preparata/procesata nu trebuie consumata dupa mai mult de 3-5 zile de la preparare/cumparare.
Branzeturi moi
Branzeturile moi sunt preparate din lapte nepasteurizat, care este predispus contaminarii cu Listeria sau E.coli. Branzeturile tari sunt predispuse la mucegaiuri. De regula, daca tai zona afectata de mucegai, branza este inca buna de consum.
Insa toxinele din branzeturile moi patrund in produs si nu pot fi indepartate. Mai mult, sporii nu sunt vizibili.
Nu consuma branzeturi moi la mai mult de 5-7 zile de la achizitionare.
Germeni
Germenii sunt cultivati in medii umede si calde, astfel ca sunt predispusi la contaminarea cu bacterii precum E.coli si Salmonella. De asemenea, pot mucegai inainte de expirarea termenului de valabilitate.
Daca ai sistemul imunitar compromis sau esti insarcinata, evita germenii de orice fel.
Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi pot fi contaminate cu E.coli. NU consuma niciodata legumele cu frunze verzi daca au un aspect lipicios, indiferent de data de valabilitate trecuta pe produs.
Citeste si Toxiinfectii alimentare de vara: 20 de sfaturi ca sa le previi
Citeste continuarea: 1 2