Te intrebi ce beneficii are quinoa? Citeste in continuare! Quinoa este un alternativa sanatoasa la cerealele care contin amidon. Sunt doua tipuri de quinoa: rosie si albicioasa. Ambele sunt usor amare atunci cand sunt gatite si se deschid eliberand niste firisoare albe usor ondulate (precum o codita) atunci cand sunt moi.
Quinoa creste in America de Sud (Peru, Chile si Bolivia) de mii de ani si a stat la baza dietei incasilor si descendentilor lor. In ultimii ani in Europa si SUA, specialistii in nutritie au recomandat-o ca o alternativa mai buna la cus-cus, la grau si orez. Chiar daca, adesea, joaca acelasi rol precum cerealele, quinoa face, de fapt, parte din aceeasi familie cu sfecla rosie, sfecla furajera si spanacul.
Cu de doua ori mai multe proteine decat orezul sau orzul, quinoa este, totodata, o sursa excelenta de calciu, magneziu si mangan.
De asemenea poseda un nivel bun de vitamina B, vitamina E si fibre.
Gatita, semintele de quinoa devin pufoase si cremoase. Au o savoare delicata si subtila si este un aliment extrem de versatil: poate fi consumat la micul dejun (ca cereale), la pranz (ca salata) ori la cina (ca garnitura).
Quinoa este cel mai putin alergic si de aceea este o alegere fantanstica in defavoarea cerealelor. Ca si graul negru, quinoa are un profil amino acid excelent si contine toate cei noua aminoacizi esential, facand-o o sursa de proteina completa. Ceea ce inseamna ca este o alegere nemaipomenita pentru veganii care se chinuie sa aiba suficiente proteine in dieta lor.
Te mai poate interesa: Beneficii quinoa: Top 10 motive pentru care ar trebui s-o consumi
100g de quinoa furnizeaza:
– 368 calorii;
– 14g proteine;
– 6g grasimi;
-64g carbohidrati;
– 7g fibre.
Quinoa are un continut bogat in fitonutrienti antiinflamatori ceea ce inseamna ca este potential benefica pentru sanatatea organismului in prevenirea si tratamentul unor boli. De asemenea, contine o cantitate mica de omega 3 si, in comparatie cu cerealele obisnuite, contine un nivel important de grasimi mononesaturate.
Ca o proteina completa, quinoa contine toti cei noua aminoacizi esentiali – inclusiv lisina si acidul isoleucin, care lipsesc din mai toate cerealele. Bogata in fibre alimentare, quinoa este un carbohidrat care se digera incet.
Citeste si: Ceai de menta. Ce beneficii are. Cine trebuie sa-l ocoleasca. Reteta pentru un ceai de menta delicios
Cum sa alegi si depozitezi
Asigura-te ca pachetul de quinoa nu este rupt sau gaurit pentru ca acestea ar putea afecta calitatea produsului. Dupa ce l-ai cumparat, pachetul poate fi depozitat intr-un loc racoros si uscat unde poate rezista cel putin cateva luni.
Siguranta
Cand quinoa se fierbe coaja semintelor se dilata si creaza o spuma. Gustul quinoa este usor amar. Cel mai bine este sa inlaturi orice resturi care ar putea fi in pachet alaturi de semintele de quinoa; inainte sa le gatesti pune-le intr-un vas cu apa rece. Dupa ce le-ai spalat, pot fi preparate la fel ca si orezul. In timpul gatirii se dilata de cateva ori.
Intra pe ReteteleTale pentru o delicioasa salata cu quinoa.
Sursa: bbcgoodfood.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?