Dieta fara gluten pare sa fie un trend care circula din ce in ce mai mult in randul societatii moderne. Specialistii in nutritie trag insa un semn de alarma potrivit caruia, daca nu ai o sensibilitate la gluten, nu ar trebui sa adopti aceasta dieta deoarece te poate priva de o multime de nutrienti esentiali pentru sanatatea organismului.
Glutenul este de fapt o proteina ce se regaseste in grau, orz, secara sau porumb, proteina destul de greu de digerat in special de catre cei care prezinta o intoleranta la gluten sau de catre cei care sufera de boala celiaca. In primele luni de diversificare a alimentatiei bebelusilor se recomanda doar cerealele fara gluten precum orezul, hrisca, meiul, quinoa, taratele de psyllium sau amarantul deoarece sistemul digestiv al celor mici este imatur si pana la dezvoltarea sa completa nu va putea digera aceasta proteina.
Ce este boala celiaca
Boala celiaca este o afectiune autoimuna generata de ingestia de gluten in cazul persoanelor care au o predispozitie genetica de intoleranta la aceasta proteina si care afecteaza aproximativ 1% din populatie.