8 lucruri pe care doctorul n-o sa ti le spuna niciodata - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

8 lucruri pe care doctorul n-o sa ti le spuna niciodata

5. “Medicamentul produs de aceasta companie e mai bun decat alte variante”

Multi medici prescriu un anumit medicament care, de foarte multe ori poate fi mai scump decat variantele lui, produse de alte companii sau, dimpotriva, e mai ieftin, dar mai putin performant. Si asta pentru ca medicii pot avea o gramada de avantaje de la companiile farmaceutice care acorda tot felul de stimulente doctorilor care le prescriu produsele si, astfel, le cresc vanzarile.

Intreaba intotdeauna medicul despre motivele pentru care iti recomanda neparat varianta respectiva de tartament si daca nu cumva exista si alte variante cu alte avantaje: pret, calitate. Informeaza-te corect si sa nu-ti fie jena sa soliciti un alt medicament echivalent celui prescris de medic, daca in urma explicatiilor primite constati ca, de fapt, e fix acelasi lucru.

 

 

6. Intotdeauna sunt si variante mai ieftine

Mai ales cand vine vorba despre medicamente care trateaza afectiuni generale, cum ar fi cate o migrena sau o raceala banala, medicii prescriu automat anumite pastile, fara sa se mai gandeasca ca o groaza de alte variante de medicamente sunt la jumatate de pret.

Intreaba care e cea mai ieftina varianta, dar si cea mai scumpa si ce anume face diferenta. In fond, de ce sa arunci cu banii pe fereastra, daca migrena trece si cu jumatate din banii pe care i-ai cheltui?!

 

 

7. “Eu recomand operatia”

Pare sa fie propozitia preferata a multor doctori. Insa exista foarte multe afectiuni pentru care sunt recomandate interventii chirurgicale si in urma lor pacientul nu simte nici o imbunatatire. De exemplu, s-a constatat ca durerea de genunchi nu dispare nicidecum in urma operatiei. Si – reversul medaliei – in cazul unei hernii, daca nu se intervine la timp, pacientul poate suferi complicatii severe si-si poate pierde si viata.

Oricum, este bine sa intrebi mereu ce alternative ai la interventia chirurgicala, asumandu-ti inclusiv un raspuns care te va uimi: sa nu faci nimic, adica. Daca tot nu esti multumit de indrumarile primite, nu ezita sa ceri o a doua opinie.

 

 

8. “Am fost implicat in mai multe cazuri de malpraxis”

Evident, niciodata un medic nu-ti va spune de bunavoie in cate procese de malpraxis a fost implicat sau prin cate erori medicale a trecut. Si nu vei gasi nici pe usa cabinetului sau afisat asa ceva. Asadar, informeaza-te!

Intra pe internet si tasteaza numele medicului respectiv. Citeste atent toate postarile si informatiile oficiale si mai putin oficiale pe care le gasesti. Ai dreptul sa ceri informatii si la clinica sau spitalul pe care il frecventezi. Apoi, e bine sa pui intrebari directe pe tema asta chiar medicului in cauza. Daca refuza sa-ti raspunda, e bine sa fugi mancand pamantul si sa cauti un alt medic.

 

Foto: dreamstime.com

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 11/09/2013