Untul este un aliment atat de “banal” incat nu te gandesti prea mult la el. Si cu toate astea, il folosesti foarte des: la gatit, la prajituri, la sandwich-uri, chiar daca, intre timp, si-a capatat un renume prost.
Iata 7 curiozitati despre unt:
1. Este nevoie de 10 litri de lapte pentru a face 450 g de unt.
2. Untul nu contine grasimi trans (margarina da).
3. Untul contine CLA (conjugated linoleic acid, acid gras asemanator omega-3, omega-6).
4. Untul contine vitaminele A, E, D si K.
5. Doua lingurite de unt contin 8 grame de grasimi. 30% dintre acestea sunt mononesaturate, acelasi procent ca la uleiul de masline.
6. Culoarea untului depinde de alimentatia vacii. Cu cat aceasta mananca mai mult caroten, cu atat mai galben va fi untul. (Unii producatori folosesc coloranti.)
7. India este cel mai mare producator de unt. Ghee – untul clarifiat (grasime pura) – este un important ingredient al bucatariei indiene.
Imagine de congerdesign de la Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie