Sfecla este plina de nutrienti importanti precum vitamine B, fier, mangan, cupru, magneziu si potasiu ceea ce este o adevarata mina de aur pentru imbunatatirea sanatatii.
Iata cateva lucruri minunate si, in acelasi timp surprinzatoare, care se intampla in corp atunci cand consumi sfecla.
Se imbunatateste presiunea arteriala
Sfecla este bogata in nitrati pe care organismul in transforma in oxid nitric, un compus ce relaxeaza si dilata vasele sanguine transformandu-le in adevarate autostrazi pentru nutrienti si sange bine oxigenat. Acest lucru inseamna o circulatie mai buna si o tensiune arteriala mai scazuta. Un studiu de o amploare mai mica, realizat in 2012, a descoperit ca 13 barbati care au baut un pahar de suc de sfecla li s-a redus temporar tensiunea sistolica cu 4 pana la 5 puncte. O alta cercetare a descoperit a persoanele care consuma suc de sfecla au inregistrat o scadere a tensiunii si mai putine cheagui comparativ cu subiectii care au baut apa.
Se reduce riscul de boli de inima
Sfecla nu are doar un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale. Este, de asemenea, bogata in betaina ca si a complexului de vitamine B care impreuna scad nivelul homocisteinei, care in cantitati mari creste riscul de boli de inima si afectiuni ale vaselor sanguine.
Citeste si: 16 retete naturiste pe baza de sfecla rosie pentru diverse boli
Iti poate creste rezistenta
Multi dintre atletii de top au in dieta sfecla intrucat studiile au aratat nitratii imbunatatesc performanta. Intr-un studiu ciclistii care au consumat suc de sfecla au pedalat puternic pentru o perioada cu 15% mai lunga decat ceilalti. Este nevoie de trei pana la cinci sfecle (in functie de marimea lor) pentru a imbunatati performanta, sustine autorul studiului Andy Jones, cercetator la College of Life and Environmental Sciences la Universitatea Exeter.
Creierul poate functiona mai bine
Oxidul nitric relaxeaza si dilata vasele sanguine ceea ce creste fluxul sanguin catre creier, iar efectul este un creier care functioneaza mai bine. Lucru cu atat mai important odata cu inaintarea in varsta de vreme ce oamenii de stiinta au descoperit ca abilitatea organismului de a produce oxid nitric se reduce pe masura ce omul imbatraneste la fel ca si energia metabolica a creierului precum si activitatea neuronala. Asadar, ai grija de creierul tau si consuma sfecla. Un studiu din 2010 la care au fost analizati 14 barbati si femei (cu varsta de 74 de ani). Subiectii care au avut o dieta bogata in nitrati, inclusiv suc de sfecla si s-a observat o circulatie a sangelui catre lobul frontal (zona creierului care se ocupa cu focusul, organizarea si atentia la detalii) comparativ cu cei care au avut o dieta saraca in nitrati.
Ficatul va fi mai usor
Ficatul munceste din greu pentru a-ti curata sangele si a detoxifia corpul. Iti poti usura munca daca mananci zilnic cateva felii de sfecla. Cercetarile au aratat ca betaina, un aminoacid care se gaseste in sfecla (ca si in spanac si quinoa) poate preveni si reduce acumularea de grasimi in ficat. Studiile in laborator pe animale au aratat ca sobolanii care au baut suc de sfecla prezentau un nivel mai ridicat de enzime detoxifiante in sistemul lor circulator. Studiile pe bolnavii de diabet au aratat ca betaina imbunatateste functiile ficatului, reduce usor colesterolul si reduce marimea ficatului.
Citeste continuarea: 1 2