5. Broccoli
Inrudita cu varza si conopida, broccoli este o leguma cu o valoare nutritionala exceptionala, care ajuta la mentinerea unei vieti lungi si sanatoase. Cercetari recente in domeniul fitoterapiei au aratat ca broccoli are in compozitia sa substante cu efecte benefice in pastrarea starii de sanatate a organismului si chiar in vindecarea sau incetinirea evolutiei unor boli cronice, cum ar fi cancerul. Unul dintre studiile care demonstreaza efectele benefice ale acestei legume a fost realizat in SUA si a vizat pacientii bolnavi de cancer la vezica urinara. Astfel, un grup de oameni de stiinta de la universitatile Harvard si Ohio au descoperit ca unul dintre compusii din broccoli ajuta atat la prevenirea imbolnavirii de cancer de vezica, cat si la stoparea progresului acestei boli.
Sulforafanul reduce cu 70% numarul moleculele cunoscute sub denumirea ROS (Reactive Oxygen Species), a caror aparitie in organism este cauzata de hiperglicemie. Hiperglicemia poate provoca cresterea nivelului ROS din organism chiar si de trei ori peste limita normala. Prin urmare, broccoli este un aliment de mare ajutor diabeticilor. Sulforafanul distruge bacteria Helicobacter pylori, raspunzatoare de aparitia gastritei si a ulcerelor gastrice. Acest compus fitochimic previne, de asemenea, leucemiile, cancerul de san, cancerul gastric, cancerul de prostata, melanomul malign.
Prin continutul in antioxidanti din familia carotenoizilor, broccoli intervine si in protectia ochiului, impiedicand formarea cataractei. Broccoli previne osteoporoza, deoarece are un continut crescut de calciu, aproape de echivalentul laptelui in alimentatie. O cana de broccoli contine 74 mg calciu si 123 mg vitamina C, care imbunatateste semnificativ absorbtia calciului, totul cu doar 44 calorii. Cercetarile realizate la University of East England au aratat ca broccoli joaca un rol decisiv in protejarea articulatiilor, oprindu-le degradarea. Mai precis, substantele continute de leguma blocheaza enzimele ce provoaca distrugerea articulatiilor.
6. Varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles arata exact ca o varza normala, numai ca in miniatura. Asemanarea nu este intamplatoare, deoarece ambele fac parte din familia de leguminoase Brassica. In schimb, varza de Bruxelles poate fi consumata mai tot anul, perioada de cules fiind de toamna pana primavara devreme. E originara din tarile bazinului Marii Mediterane, unde si acum creste spontan. Cultura a fost formata de legumicultorii belgieni si s-a extins in tarile din centrul si vestul Europei, apoi in SUA si Japonia. In tara noastra se cultiva pe suprafete mici in gospodarii auxiliare.
Planta are o mare valoare alimentara, fiind bogata in foarte multe substante nutritive. In primul rand, constituie o sursa excelenta de vitaminele K si C. Totodata, contine: folati, vitamina A, mangan, potasiu, complexul de vitamine B, calciu, fier, triptofan si o mare cantitate de fibre. Datorita acestor proprietati, varza de Bruxelles ajuta la prevenirea sau ameliorarea a numeroase afectiuni: artrita reumatoida, boli cardiovasculare, tulburari ale sistemului digestiv. Ca si suratele ei din familia cruciferelor, contine sulforafan, o substanta dovedit anticancerigena.
Varza de Bruxelles de cea mai buna calitate este ferma, compacta si de un verde intens. Nu trebuie sa aiba foi galbene sau o textura moale. Aceasta leguma se pastreaza proaspata la frigider timp de 10 zile, intr-o punga de plastic, fara a fi spalata. Daca vreti sa congelati varza de Bruxelles, trebuie sa o tineti mai intai la aburi 3-5 minute. Astfel, ea poate fi consumata si dupa un an de zile.
Citeste mai multe despre legumele crucifere aici.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?