Cu totii am auzit despre „superalimente” in ultimii ani, insa stii cat ar trebui sa mananci pentru a beneneficia de pe urma lor sau ce fac ele pentru tine? Superalimentele sunt clasate astfel cele bogate in antioxidanti – molecule care previn afectarea celulelor sanatoase. Insa aceste toate aceste superalimente mai ofera alte beneficii si pe deasupra sunt si gustoase.
Iata cele 5 superalimente.
1. Afine
Ce contin? Au un continut ridicat in antioxidanti, inclusiv vitamina A si constitue o sursa excelenta de fibre.
Ce fac? Scad colesterolul, ajuta la scaderea glicemiei, in vreme ce antioxidantii lupta impotriva unor forme de cancer, boli de inima, astm, artrite si a bolilor neurologice specifice inaintarii in varsta.
Cum le mananci? Oricum: salate, presarate in iaurt, coapte, congelate.
Cat ai nevoie? Consumul zilnic de afine face minuni pentru sanatate.
2. Broccoli
Ce contin? Broccoli este o sursa excelenta de vitamina C si K, de acid folic, calciu si fibre.
Ce face? Vitamina K pastreaza sanatatea sangelui si impiedica formarea cheagurilor de sange, in vreme ce viamina C lupta impotriva cancerului. Acidul folic este recomandat pentru femeile insarcinate si mamele care alapteaza, in vreme ce calciu intareste oasele, iar fibrele ajuta tranzitul intestinal.
Cum il mananci? Inabusit alaturi de alte legume colorate sau crud cu humus.
Cat ai nevoie? Poti consuma zilnic aproximativ o cana, crud sau gatit.
3. Ceaiul negru
Ce contin? Are o multime de oxidanti fara altceva – ceaiul nu are nicio calorie.
Ce face? Ceaiul scade tensiunea arteriala, ajuta la prevenirea cancerului si osteoporoza, scade riscul de atac cerebral, promoveaza sanatatea inimii, contribuie la completarea necesarului zilnic de fluide si, posibil, poate juca un rol in prevenirea arderilor solare.
Cum il consumi? Tine plicul de ceai aproximativ 3 minute (sau mai putin daca esti sensibil la cafeina), il poti asezona cu lamaie sau cu miere, dupa gust.
Cat ai nevoie? Poti bea cat de mult vrei. Ai grija totusi sa nu exagerezi pentru ca are un continut ridicat de cafeina.
Citeste continuarea: 1 2