Deseori, pătrunjelul este subapreciat, deşi are importante calităţi nutritive şi paleative, fiind unul dintre cele şapte condimente care luptă împotriva multor boli, alături de ghimbir, oregano, scorţişoară, şofran, salvie şi ardei roşu iute.
Conţinutul bogat în glucide, proteine, vitamine (mai ales vitamina C ), minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide, flavonoizi, fac din pătrunjel un aliment întăritor pentru imunitate, detoxifiant şi regenerator.
În scop fitoterapeutic se utilizează rădăcina, fruzele şi fructele (seminţele).
Pătrunjelul are multiple calitaţi şi contribuie la vindecarea diverselor boli:
– Anemie – previne anemia ca urmare a conţinutului bogat în fier, dar si a vitaminei C (care ajuta la absorbţia fierului);
– Antioxidant – creşte capacitatea antioxidantă a sângelui;
– Antibacterian (distruge bacteriile);
– Ameliorează respiraţia urât mirositoare;
– Contribuie la tratarea alopeciei – cei care şi-au frecat pielea capului cu pătrunjel au constatat că aceasta metoda funcţionează mult mai bine, comparativ cu alte tratamente;
– Purifică sângele;
– Întinereşte vasele de sânge – patrunjelul menţine elasticitatea vaselor de sânge şi ajută la vindecarea vânătailor;
– Digestie – planta îmbunătăţeşte digestia proteinelor şi a grăsimilor şi favorizează absorbţia intestinală, stimulând funcţia ficatului. Datorită conţinutului ridicat de enzime, pătrunjelul faciliteaza eliminarea scaunului şi optimizeaza activitatea digestivă;
– Antidiareic;
Citeste continuarea pe ANTENASATELOR.RO.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!