Stiai ca cei mai longevivi oameni sunt locuitorii unei regiuni din Japonia? Si aceasta pentru ca au un stil de viata echilibrat, fac miscare, iar dieta lor include peste de cel putin 3 ori pe saptamana.
Intr-o societate in continua schimbare, in care mancarea fast-food este o varianta simpla si rapida, am ajuns sa consumam o cantitate redusa de peste… desi suntem perfect constienti de beneficiile Omega 3 si de faptul ca pestele este un aliat pentru sanatatea noastra. Numarul celor care il includem in dieta este in continuare redus, iar motivele sunt diverse: din cauza mirosului, pentru ca este greu sa ne dam seama daca pestele este proaspat, pentru ca e dificil de curatat, greu de gatit sau, mai nou, pentru ca unele specii contin metale grele.
Ei bine, solutii exista si pentru cei care fie nu au timp, fie isi doresc cele mai sanatoase optiuni de pe piata, iar recomandarea de astazi este sardina. Da, da, este vorba despre acel pestisor mic, care nu depaseste 15 cm lungime. E un peste marin (pescuit de Podravka din Marea Adriatica) care se hraneste cu alge, e hranitor si bogat in Omega 3, ajuta la mentinerea sanatatii oaselor datorita continutului de calciu si este o sursa excelenta de proteine si fier.
Si pentru ca gama de conserve cu sardine bifeaza toate criteriile de mai sus, Chef Liviu Balint, ambasador Podravka Romania, te ajuta cu cateva sugestii de preparare a unui pranz rapid si delicios:
„Pateu” cu sardine in sos tomat
Sardinele in sos tomat contin licopen din rosii si acizi Omega 3. Ele se pot consuma ca atare, impreuna cu mamaliguta sau paine prajita, dupa gust. Insa daca ai ceva mai mult timp la dispozitie, rastoarna 1 conserva de Eva sardine in sos tomat intr-un castron si amestec-o cu putina telina, 2-3 ridichi feliate, 2 cepe verzi taiate marunt si o lingura de patrunjel tocat. Stropeste mixul cu zeama de lamaie, adauga sare si piper, amesteca si intinde pasta rezultata pe felii mici de paine, asemenea celor pentru bruschete. Doar sa nu exagerezi cu numarul de felii tartinate J
Paste cu sardine in ulei vegetal
Preparata prin metode traditionale, cu simplu adaos de sare si ulei vegetal, Eva sardine in ulei vegetal poate fi folosita cu usurinta in sosurile pentru paste. Pune la fiert cantitatea dorita de paste, timp in care te ocupi de topping. Intr-o tigaie incinsa rastoarna o conserva de sardine in ulei vegetal, un catel de usturoi tocat marunt, rondele de masline, sare si piper. Lasa la prajit timp de 5 minute, amestecand din cand in cand. Apoi toarna combinatia peste paste, adauga busuioc si masa-i gata!
Salata cu sardine in ulei vegetal cu lamaie
Lamaia imbunatateste digestia, de aceea este combinata cu pestele in multe feluri de mancare. Eva sardine in ulei vegetal cu lamaie este perfecta pentru un pranz usor. Ai nevoie doar de salata verde sau o punga cu baby spanac pe care sa o rastorni intr-un bol. Deasupra adauga continutul unei conserve de sardine in ulei vegetal cu lamaie, 5-6 rosii cherry taiate bucatele, castraveti taiati rondele, 2 fire de ceapa verde tocata marunt, sare si piper. Savureaza apoi un pranz usor si satios!
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua