Din cauza etichetelor care nu dau cele mai clare informatii referitoare la produsul pe care il descriu, este greu in zilele noastre sa mai stii cat de sanatos si potrivit este sa consumi ceea ce pui in cosul de cumparaturi. Ca orice om care tine la propria sanatate, esti si tu, in mod sigur, interesat sa cumperi si sa consumi cele mai sanatoase alimente. Ca toata lumea, cand cumperi un produs te uiti sa scrie pe el „fara conservanti”, sau „natural 100%”, sau „dietetic”, sau „fara zahar, fara grasimi”. Noi iti explicam de ce trebuie sa te feresti si de ce anume nu trebuie sa te lasi pacalit atunci cand faci cumparaturi, si mai ales atunci cand tii dieta, intrucat alimentele asa-zise dietetice pot avea cantitati importante, dar „ascunse”, de grasimi, sare si zahar. Iata lista celor 13 alimenet la care trebuie sa fii foarte atent.
1. Salata Caesar cu pui cumparata de la fast food
De exemplu, o varianta fast food poate contine aproximativ 890 mg de sare, adica mai mult de jumatate din necesarul recomandat zilnic pentru o persoana. Si asta fara sa mai adaugam dressing-ul aferent, care mai creste cantitatea de sare cu inca 500 mg! In acest tip de salata, partea cea mai imbibata de sare este chiar carnea de pui, care e gatita in tot felul de marinate cu continut crescut de sodiu, pentru un gust cat mai savuros.
2. Pilafurile semipreparate
Si acest tip de mancare are un continut mare de sodiu, cu o medie de aproximativ 910 mg. In plus, are si un continut ridicat de grasimi, de obicei, pentru un gust savuros. Este bine sa alegi variantele de orez integral si sa fii atent la cantitatea de sare si grasimi indicate pe eticheta!
3. Branza dietetica dulce „de casa”
Poate ca are continut mai mic de grasime, dar atentie mare la condimente! Ca sa suplineasca lipsa grasimilor, producatorii adauga, de obicei, o cantitate mai mare de sare. Si asa acest sortiment de branza poate ajunge sa aiba mai multa sare decat o punga de chipsuri!
4. Sucurile/bulionul de rosii
Ti se par produse sanatoase si lipsite de pericole. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Si asta pentru ca toate sucurile si bulioanele de acest gen au un continut mare de zahar, ca sa combata aciditatea rosiei. Asadar, la zaharurile naturale ale rosiei, se adauga un surplus de 10 g. Alege o varianta de bulion sau suc de rosii cu adaos mic de zahar – citeste atent continutul de pe eticheta!
5. Sucurile „naturale” de fructe
E deja un lucru cunoscut: au la fel de mult zahar ca orice suc acidulat dulce. Evita-le si apeleaza la varianta 100% naturala, stoarsa pe loc, in casa.
6. Sosurile pentru salate
Acum in magazine se gasesc toate variantele posibile de sosuri, inclusiv dietetice. Dar sistemul este acelasi: ca sa suplineasca lipsa grasimilor, se pun tot felul de alte ingrediente si stimulatori de gust, asa ca varianta dietetica poate contine de doua ori mai mult zahar decat varianta „normala” care, ce-i drept, contine si grasmi. Atentie, asadar, la ce cumperi, iar noi te sfatuim sa folosesti drept dressing cele mai sanatoase ingrediente, precum lamaia, verdeturile, iaurtul natural si uleiul de masline.
7. Chipsurile vegetale
Ti se pot parea mult mai sanatoase decat cele din cartofi. Dar au continut mult mai mare de grasimi, ca sa ajute un pic la obtinerea unui gust mai bun, cat mai apropiat de cel al chipsurilor din cartofi. Au aproape 8 g de grasime! Orienteaza-te catre chipsuri din soia sau chiar cartofi, cu continut mic de grasimi si sare.
8. Pop cornul de la cinematograf
Daca iti place foarte mult, cumpara-ti cea mai mica portie, totusi. Asa o sa reduci un pic cantitatea mare de grasime pe care o contine acest produs. Mai ales daca iti place varianta cu unt… Gandeste-te ca o punga medie contine 60 g grasimi saturate si cam 1300 de calorii, adica aproape cat un hamburger maricel. Si toate grasimile astea se depun, in timp, pe arterele tale. Alege alt tip de gustare (rontaie niste alune) sau cumpara o varianta dietetica de pop corn, daca gasesti asa ceva.
9. Carnatii ambalati
Ai multe variante la dispozitie, unele din pui sau curcan care, teoretic ti se pot parea mai sanatoase decat cele din porc. Noi te anuntam ca nu e chiar asa si ca toate tipurile de carnati presupun un amestec de carne cu multa grasime, pentru un gust care sa stimuleze papilele. Cel mai bine, ocoleste carnatii si alege un piept de pui clasic si mananca-l preparat la gratar.
10. Feluri de mancare indiene sau chinezesti fara carne, gata congelate
De obicei, produsele care nu au in compozitie carne au un continut mare de grasimi si tot felul de potentiatori de arome, ca sa suplineasca gustul unic oferit de orice bucata de carne. Asa ca tu poti sa crezi ca daca nu mananci carne faci o alegere usoara si mai sanatoasa; dar nu e chiar asa. Daca te uiti atent pe etichete o sa constati ca in acest tip de produse ai aproape dublul cantitatii de grasimi din varianta cu carne. Cel mai bine, prepara-ti singur in casa o mancare 100% vegetariana sanatoasa, astfel ai control total a ceea ce pui in farfurie. (Sursa: prevention.com)
Foto: dreamstime.com
Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!
45 de cuvinte si expresii interzise parintilor
33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau