Taxa auto va putea fi recuperata printr-o cerere la ANAF, fara a mai fi nevoie de o actiune in instanta a solicitantilor, si inclusiv cei care au procese pe rol pot renunta la ele pentru a recupera banii pe cale administrativa, potrivit unei ordonante adoptate miercuri de Guvern.
In momentul de fata, proprietarii de autoturisme pot sa ceara inapoi doar banii platiti in plus, in cazul in care taxa auto a fost mai mare decat timbrul de mediu. Totodata, documentul initiat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) prevede si introducerea unei noi situatii in care va trebui achitat timbrul de mediu.
Cetatenii care – la momentul inmatricularii masinii – au platit taxa speciala pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor putea sa ceara toti banii inapoi. Masura este inclusa de MMAP in Proiectul de ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, act care a fost adoptat astazi de Guvern. Asta inseamna ca, pentru a se aplica, noile reguli mai trebuie doar sa apara in Monitorul Oficial.
„Persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea acesteia pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta, potrivit unei ordonante aprobate astazi de Guvern”, scrie intr-un comunicat de presa al Executivului.
Mai exact, taxa auto va fi restituita integral acestor persoane pe parcursul unei perioade de cinci ani calendaristici, prin plati anuale a cate 20% din suma datorata. De asemenea, statul va achita si dobanda pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei si rambursarea acesteia, noteaza avocat.net
„Sumele (…), precum si dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si rambursarea acesteia, se pot restitui (…) pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora”, este explicat in proiectul de ordonanta.
Citeste continaurea pe CAPLIMPEDE.RO.
Zodiac chinezesc 2025: Ce ne aduce Anul Sarpelui de Lemn, dupa 60 de ani