Traditii si obiceiuri de Craciun din Romania si din jurul lumii. Cine le are mai frumoase? - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Traditii si obiceiuri de Craciun din Romania si din jurul lumii. Cine le are mai frumoase?

Traditii si obiceiuri de Craciun
Credit foto: Imagine de Bruno Glätsch de la Pixabay

Traditii si obiceiuri de Craciun in Finlanda

In Finlanda, pomul de Craciun se impodobeste in Ajun, cu fructe, bomboane, stegulete, beteala si lumanari. In ziua de Craciun, fiecare isi face o baie de aburi, apoi se imbraca in haine curate si se duce la masa, care de obicei se serveste intre orele 17:00 si 19:00. De pe masa traditionala de Craciun nu lipseste codul fiert, cartofii fierti si crema de smantana. Meniul mai poate contine purcei de lapte, jampon la gratar, piure de cartofi si legume.

Traditii si obiceiuri de Craciun in Ucraina

Ucrainenii serbeaza Craciunul la 7 ianuarie. In Ucraina, Mos Gerila aduce copiilor daruri, iar sania lui are doar trei reni. El vine insotit de Fata Fulg de Nea. Ea poarta un costum argintiu, tivit cu blana alba, si poarta o coroana in forma de fulg de nea.

Traditii si obiceiuri de Craciun in Sicilia

Sicilienii postesc incepand din 23 decembrie, la asfintit, pana in 24 decembrie, tot la asfintit. Apoi incep petrecerea. Spun rugaciuni si canta colinde in jurul scenei nasterii. Masa traditionala de Craciun contine tipar, ciocarlie, paste, peste, cozonac si nuga.

Nu rata nici: 10 idei ingenioase ca sa-ti decorezi casa de Craciun

Traditii si superstitii de Craciun in Romania

Se zice din batrani ca de Craciun Dumnezeu a lasat ca oamenii sa fie satui. De aceea se taie porcii si mesele sunt pline de bunatati: sarmale, caltabosi, friptura, cozonac, prajituri si placinte.

Se zice ca daca Craciunul este luni, n-or sa vina ani buni. Daca e marti – cu toti o sa imparti. Daca e joi – foame va veni apoi. Daca e vineri – vin ani tineri. Daca e sambata – vine an bun.

Daca vrei sa ai un an bogat, atunci nu trebuie sa gonesti colindatorii, ci sa-i lasi in casa.

De Craciun trebuie sa aduci acasa tot ce ai dat cu imprumut pe la altii.

Aduce ghinion sa porti incaltari noi in ziua de Craciun.

Daca mananci mere in Ajunul Craciunului, vei fi sanatos tot anul. Copiii nascuti in ziua de Craciun vor fi foarte norocosi.

In ziua de Craciun e bine sa dai pomana cel putin unui om sarac.

E bine ca in apa cu care te speli pe fata in ziua de Craciun sa pui o nuca pentru sanatate si un banut de argint pentru bogatie.

Daca te speli pe corp in ziua de Craciun vei fi curat tot anul, trupul va fi ferit de boli de piele, de bube si de pete, pana la sarbatoarea urmatoare.  Dupa ce s-au spalat, fetele mari isi pun sub perna un pieptene nou pentru a-si visa ursitul.

Nu se face curatenie si nu se da gunoiul afara in prima zi de Craciun. In Ajunul Craciunului, podeaua se matura dinspre pragul usii, inspre rasarit.

De Craciun nu se tine usa zovorata pentru a nu alunga norocul din casa.

Imagine de Bruno Glätsch de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 24/12/2023