Ce alimente puteti consuma in post
Proteinele din carne pot fi inlocuite cu paine integrala, cartofi, orez, spanac, broccoli, alune, mazare, unt de arahide, tofu, lapte de soia, linte, fasole, nuci, migdale, seminte de dovleac.
Grasimile pot fi luate din uleiul de masline si din peste. Postul Craciunului are mai multe dezlegari la peste, timp in care puteti consuma somon, macrou, hering, ton. La acestea adaugat nucile, alunele, avocado, nuca de cocos, fistic, seminte de in, seminte de dovleac si de floarea soarelui.
Vitamina D poate fi luata din alimente precum ciuperci, soaia si peste. O expunere la soare de cel putin 15 minute pe zi va ajuta sa sintetizati corespunator vitamina D.
Leguemele cu frunze verzi, tofu, semintele de susan, soia, smochinele, fasolea uscata, lintea, mazarea, prunele, strugurii, citricele, broccoli si merele sunt surse excelente de calciu, zinc, fier si vitamina C.
Istoricul postului Craciunului
Postul Craciunului aminteste de postul indelungat al patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament, in asteptarea venirii lui Mesia – Izbavitorul, informeaza Agerpres.ro. Dupa unii talcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post ne aduce aminte si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul (cele 10 porunci), scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Primele mentiuni despre respectarea acestei perioade de infranare alimentara si trupeasca provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si de la episcopul Leon cel Mare al Romei, care a rostit noua cuvantari despre acest post, numit ‘postul din luna a zecea’. Postul Craciunului este inchinat in primul rand sarbatorii Nasterii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Ca orice post, in primul rand el trebuie sa reprezinte o abtinere de la lucrurile rele care ne indeparteaza de Dumnezeu si de oameni.
Din punctul de vedere al alimentatiei, Postul Craciunului este mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Este dezlegare la peste si preparate din peste, precum si la vin, untdelemn in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse in perioada 21 noiembrie-16 decembrie, inclusiv. Zilele cu dezlegare sunt marcate, de regula, in Calendarul crestin ortodox fie prin mentiunea dezlegare la peste, fie prin simbolul unui peste. In ultima zi a Postului Craciunului, credinciosii il asteapta pe preot ca sa le aduca vestea Nasterii Mantuitorului, in felul acesta cinstind marea sarbatoare care are sa vina.
foto: Depositphotos.com
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!