Spre deosebire de ţările occidentale, în România nu se realizează niciun fel de prognoze cu privire la cum va arăta piaţa muncii peste 3-4 ani. Tinerii care se înscriu în acest moment la o facultate nu au niciun reper cu privire la şansele de angajare de la momentul terminării şcolii.
În momentul de faţă, cele mai multe locuri de muncă adresate absolvenţilor de studii superioare fără experienţă sunt în domeniul IT (atât software, cât şi hard) – peste 1.400 de joburi, potrivit site-urilor de recrutare.
Pe locul doi în topul ofertelor de angajare la nivel entry-level se află absolvenţii de inginerie – cu peste 1.200 de joburi în industriile auto, telecom sau construcţii la mijlocul lunii iulie.
Limbile străine sunt, de asemenea, o bună opţiune pentru tineri în momentul de faţă, însă concurenţa la admitere este foarte mare, mai ales în cazul limbilor rare sau orientale.
Vezi şi Profesii care sfidează criza: Cele mai sigure meserii în vremuri tulburi
În timp ce studenţii de Automatică, Informatică sau Politehnică sunt vânaţi încă din timpul facultăţii şi ajung rapid la salarii de 1.000 euro pe lună, absolvenţii de psihologie, sociologie, litere sau chiar drept sunt obligaţi să se reprofileze după terminarea facultăţii dacă nu vor să intre în şomajul pe termen lung.
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta