Incepand din anul 2018, angajatii pot beneficia de tichete de vacanta in valoare de 1450 de lei. Voucherele de vacanta pot fi primite de la compania pentru care lucrezi, daca ai un contract individual de munca valabil si numai daca compania decide sa acorde acest tip de beneficiu angajatilor.
Tichete de vacanta. Ce trebuie sa stie beneficiarii
Beneficiarii tichetelor de vacanta trebuie sa stie ca, cu aceste tichete, pot achizitiona servicii precum cazare, masa, transport, servicii de tratament si de agrement sau pachete turistice. Legea impune insa la folosirea voucherelor achizitionarea a cel putin o noapte de cazare. Locatiile in care vor fi folosite voucherele trebuie sa aiba autorizatie / licenta de la Autoritatea Nationala pentru Turism.
De asemenea, trebuie sa stii ca doar angajatii care au primit voucherele de vacanta sunt indreptatiti sa le utilizeze. Acestea nu pot fi comercializate, nici folosite in alte scopuri decat cele amintite mai sus.
Vouchere de vacanta. Cum se folosesc
– cu voucherele de vacanta poti lua alaturi pe oricine vrei, membru al familiei sau prieten;
– iti poti acoperi orice cheltuiala din concediul de odihna, singura conditie fiind ca acesta sa fie efectuat in Romania;
– valoarea maxima a voucherelor va fi egala cu sase salarii de baza minime brute;
– valoarea nominala permisa pentru fiecare voucher de vacanta pe suport de hartie va fi multiplu de zece lei, dar nu mai mult de 100 de lei.
Bugetarii vor primi si ei tichete in valoare de 1450 lei.
Tichetele de vacanta se dau din 2021
Totusi, nu toti salariatii se vor putea bucura de voucherele de vacanta prevazute de Legea nr. 165/2018 in acest an. Potrivit unor modificari aduse in luna decembrie Legii nr. 165/2018, acordarea voucherelor de vacanta va fi posibila peste aproximativ doi ani, respectiv din 2021 pentru angajatii din mediul privat. „Pana la data de 1 ianuarie 2021 prevederile prezentei legi nu se aplica voucherelor de vacanta”, este prevazut in actul normativ.
Nota: Vouchere de vacanta vor fi acordate si pana la sfarsitul anului 2020, dar in baza altui act normativ, respectiv Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta. Astfel, potrivit OUG nr. 8/2009, in 2019 si 2020, bugetarii vor putea primi cate un voucher de vacanta de 1.450 de lei pe care sa-l foloseasca la vacantele din tara (detalii, aici).
Voucherele de vacanta se pot acorda intr-una sau cel mult doua transe, in functie de dorinta angajatului. Voucherele pot fi folosite pentru plata cheltuielilor legate de servicii turistice, de cazare, de masa si/sau de recuperare a capacitatii de munca, dar si pentru acoperirea unor servicii de calatorie sau de divertisment, daca acestea sunt incluse intr-un pachet turistic.
Aceste bilete de valoare pot fi folosite pentru cumpararea unor servicii de la firmele din Romania cu activitate in turism, adica de la unitatile de cazare, si/sau agentiile de turism licentiate si care accepta plata serviciilor turistice prin intermediul voucherelor de vacanta.
Voucherele de vacanta au perioada de valabilitate de un an de la data la care au fost emise, iar la plata serviciilor de turism cu ajutorul acestora nu se plateste rest. Pe de alta parte, daca valoarea serviciilor primite depaseste valoarea voucherelor, beneficiarul acestora trebuie sa plateasca diferenta unitatilor turistice.
Vouchere de vacanta tiparite si in format electronic
Precum celelalte bilete de valoare, voucherele de vacanta pot fi emise in doua variante: pe suport de hartie si pe suport electronic. Astfel, pentru a fi valabile, voucherele de vacanta in format tiparit trebuie sa aiba, pe langa o serie generata de emitent, urmatoarele informatii:
- datele de identificare ale emitentului;
- valoarea nominala a voucherului;
- datele de identificare ale angajatorului;
- spatiu pentru inscrierea numelui, prenumelui si a codului numeric personal (CNP) ale salariatului care a primit voucherul;
- spatiu pentru aplicarea stampilei unitatii la care a fost utilizat si pentru inscrierea perioadei de utilizare;
- perioada in care se poate utiliza tichetul;
- interdictia unitatii turistice de a plati titularului voucherului rest in bani;
- interdictia de utiliza voucherul in alte locuri decat in unitatile autorizate;
- elementele de identitate vizuala ale brandului de turism al Romaniei.
In schimb, voucherele de vacanta electronice sunt valabile doar daca stocheaza datele de identificare ale emitentului, datele de identificare ale angajatorului, perioada de valabilitate a voucherului, interdictia unitatii turistice de a plati titularului voucherului rest in bani, interdictia de utiliza voucherul in alte locuri decat in unitatile autorizate, precum si numele, prenumele si CNP-ul beneficiarului.