Studiu: Femeile din Romania muncesc mai mult, primesc salarii mai mici si se tem pentru locul de munca - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Studiu: Femeile din Romania muncesc mai mult, primesc salarii mai mici si se tem pentru locul de munca

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Studiu: Femeile din Romania muncesc mai mult, primesc salarii mai mici si se tem pentru locul de munca
React_egalitate de sanse_21.04

Romania este in continuare tributara mentalitatii traditionale in care femeia detine rolul principal in treburile casnice si in cresterea copiilor. Din dorinta de a sustine dezvoltarea comunitatilor din tara noastra, Asociatia React a organizat marti, 21 aprilie, la Bucuresti, un eveniment care a adus in discutie prejudecatile care impiedica femeile, devenite mame, sa participe la viata sociala si economica a comunitatii din care provin.

 

Datele INSSE pentru perioada septembrie 2011- septembrie 2012 arata ca femeile din grupa de varsta 25-44 de ani aloca de doua ori si jumatate mai mult timp decat barbatii pentru familie si gospodarie. Este usor de imaginat ca acest lucru le influenteaza viata profesionala. Mai mult, femeile primesc un salariu mediu net cu 12% mai mic decat barbatii, la nivel national.

 

In Romania se ofera unul dintre cele mai lungi concedii parentale din Uniunea Europeana. Totusi, se intampla rar ca tatii sa profite de acest beneficiu, deoarece este avantajos sa ramana angajat parintele cu salariul cel mai mare. Si nivelul indemnizatiilor de crestere a copilului sunt mai generoase in tara noastra, insa in statele vestice salariul mediu este mai mare.

Din punct de vedere profesional, maternitatea poate dezavantaja femeile din cauza faptului ca, in aceasta perioada, ele pierd oportunitati de pregatire sau de promovare. Ca sa evite un declin al carierei, femeile au de ales intre intoarcerea in piata muncii si timpul alocat pentru cresterea si educarea copiilor. Astfel, printre principalii factori care determina decizia de a deveni sau nu mame se afla teama de a pierde locul de munca, coroborata cu exigentele crescute din partea angajatorilor.

 

“Este foarte important ca femeile sa isi foloseasca toate capacitatile si cunostintele si in afara treburilor casnice, pentru ca implinirea profesionala este parte a identitatii lor. Prin Scoala de Antreprenoriat pentru Femei cu Initiative Responsabile (SAFIR), avem in vizor o multitudine de aspecte ce influenteaza participarea egala a femeilor si a barbatilor pe piata muncii. Pe langa cursurile gratuite de formare profesionala pe care le punem la dispozitia femeilor din Bucuresti-Ilfov, Sud Vest Oltenia si Centru, organizam si 18 sesiuni cu subiecte care sa aduca oamenii mai aproape de intelegerea si aplicarea conceptului de egalitate de sanse a femeilor pe piata muncii. Prin tot ceea ce facem, promovam accesul la educatie continua, concilierea vietii de familie cu viata profesionala si sansele egale pe piata muncii atat pentru femei, cat si pentru barbati” a declarat Andreea Rotaru, expert comunicare in cadrul Asociatiei React.

Data articol: 21/04/2015