Studiu alarmant: Obezitatea la romani - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Studiu alarmant: Obezitatea la romani

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Studiu alarmant: Obezitatea la romani

Obezitatea incepe sa ia amploare in Romania, patru milioane de conationali luptandu-se cu kilogramele in exces. Nu mai putin de 30% dintre femei si 20% dintre barbatii din Romania sufera de obezitate, potrivit studiilor Institutului de Endocrinologie C.I. Parhon. Specialistii dau vina pe stresul zilnic si pe alimentatia defectuoasa din cauza lipsei banilor. Pentru ca tot e primavara, nutritionistii recomanda consumul zarzavaturilor de sezon: spanac, urzica, salata sau leurda care au rol de a ne regenera sangele.

 

 

Cauzele obezitatii

In cazul in care consumi mai multe calorii decat foloseste corpul tau cresti in greutate. Daca mancarea pe care o consumi furnizeaza mai multe calorii decat organismul are nevoie, surplusul este transformat in grasime. Iar celulele de grasime se maresc si se tot maresc. Iar daca slabesti, masa de grasime scade, insa nu si numarul celulelor de grasime. Insa obezitatea are si alte cauze. Motivele dezechilibrului dintre calorii si consumarea lor variaza de la o persoana la alta. Varsta, sexul, genele, factori psihologici si de mediu sunt tot atatea motive care pot favoriza obezitatea.

Gene: Obezitatea poate fi ereditara. Este cauzata atat de gene, cat si de dieta comuna, dar si de stilul de viata asemanator. Avem si o veste buna totusi: in cazul ai rude obeze, nu inseamna ca si tu vei deveni obez.

Stari emotionale: Unele persoane se ingrasa din cauza depresiei, supararii, lipsei de speranta, plictiseala si a altor motive care n-au nici o legatura cu foamea. Acest lucru nu inseamna ca persoanele supraponderale au mai multe probleme emotionale decat alti oameni. Insa, starile lor de spirit le influenteaza obiceiurile alimentare ceea ce inseamna ca mananca mai mult.

Factori de mediu: Cel mai important factor al acestei categorii este stilul de viata. Obiceiurile alimentare precum si nivelul de activitate sunt deprinse de la oamenii din jurul tau. Excesul alimentar precum si sedentarismul sunt factorii pe care se sprijina obezitatea.

Sexul: Barbatii au, in general, o musculatura mai mare decat a femeilor. Si pentru ca muschii ard mai multe calorii, barbatii consuma mai multe calorii decat femeile, chiar si cand se odihnesc. Tocmai de aceea, la un nivel egal de calorii, femeile au tendinta de a acumula mai multe kilograme.

Varsta: Pe masura ce imbatranesc, oamenii isi pierd din musculatura si acumuleaza grasime. In plus, si metabolismul incetineste. Asta inseamna ca organismul are nevoie de mai putine calorii.

Sarcina: Dupa o sarcina, femeile au in medie 1,8-2,7 kilograme in plus decat aveau inainte de a ramane insarcinate. Iar procesul se repeta cu fiecare sarcina.

Este adevarat ca si anumite boli, dar si tratamente pot genera obezitate, insa aceste cauze sunt mult mai putin vinovate decat excesul alimentar si inactivitatea. Iata cateva exemple: hipotiroida, depresia, sindromul ovarului polichistic, antidepresivele, anticonceptionalele, steroizii etc. Obezitatea poate fi asociata si cu tulburari ale alimentatiei precum bulimia.

De asemenea, distributia grasimii in corp  joaca un rol important in privinta obezitatii si a problemelor de sanatate. Studii realizate in Scandinavia au aratat ca distributia grasimii in jurul taliei este mult mai periculoasa decat grasimea distribuita pe solduri si coapse.

 

 

Cand trebuie sa apelezi la ajutor specializat in cazul obezitatii

– In cazul in care este supraponderal sau obez si nu stii cum sa slabesti;

– Daca esti ingrijorat in legatura cu efectele adverse ale unei diete care sa te ajute sa slabesti sau ale cresteri a nivelului de activitate in cazul in care ai si alte probleme medicale;

– Daca ai incercat fara nici un rezultat sa slabesti;

– In cazul in care vrei sa stopezi fenomenul de pierdere-acumulare de grasime;

– Daca esti ingrijorat in legatura cu siguranta metodei de slabit.

 

 

Tratament impotriva obezitatii

Pentru cei mai multi oameni, cea mai eficace metoda de scadere in greutate este sa manance mai putin si sa faca mai multe exercitii fizice. Daca mananci mai putin si faci mai mult sport, vei pierde din greutate. Chiar este simplu. Nu exista pilule magice, iar dietele care suna prea frumos ca sa fie adevarate, chiar asa si sunt: prea frumoase ca sa fie adevarate.

 

 

Cum sa lupti impotriva obezitatii acasa

Prin descresterea cu pana la 500 a caloriilor sau consumul unei cantitati asemanatoare prin exercitii fizice zilnice, te ajuta sa pierzi aproximativ 450 de grame saptamanal. Orice plan bun care are ca scop pierderea unor kilograme include atat o dieta echilibrata cat si exercitii fizice. Acestea te ajuta sa cresti metabolismul si, in plus, este si o oportunitate de a manca mai putin zilnic. Ar trebui sa faci sport minimum 30 de minute, 5 zile pe saptamana. Exercitiile regulate te ajuta sa ai o inima sanatoasa, scad nivelul trigliceridelor si cresc nivelul HDL, colesterolul bun. Fie si numai urcarea pe scari si plimbarile usoare te pot ajuta sa arzi calorii.

 

 

Prevenirea obezitatii

Pentru a stopa acumularea de kilograme si, totodata, riscurile de sanatate asociate cu acestea este nevoie de schimbarea obiceiurilor de viata. Pentru a manca mai putin trebuie sa inveti sa schimbi obiceiurile alimentare. In plus, trebuie sa cresti nivelul activitatilor fizice, ceea ce presupune schimbarea propriei atitudini. Nu trebuie sa devii un maratonist, inca cauta modalitati de a creste nivelul activitatilor fizice facand lucruri care iti plac.

Data articol: 14/03/2012