Teorie sau nu, stima de sine sau mai bine zis, lipsa stimei de Sine, a iubirii de Sine este unul dintre motivele clasice prin care oamenii ajung să manifeste un comportament de adicție, chiar dacă sunt conștienți că ceea ce face nu este bine, nu îi ajută să se dezvolte sau să-și păstreze starea de sănătate.
În mediul online și offline vedem peste tot: „tutunul dăunează grav sănătății” sau „nu consumați alcool” etc. Și totuși localurile sunt pline, iar prețul țigărilor este tot mai mare, semn că există profit. Dacă acesta este chiar rolul mesajelor, este o altă discuție.
Dragii mei, CORPUL este TEMPLUL SUFLETULUI. Dacă tu te iubești sau cel puțin afirmi asta, cum îți poți bate joc de corpul tău intoxicându-l cu atâtea nocivități.
Eu nu fumez, dar am stat într-un mediu de fumători și acum când m-am desprins de el mă îneacă fumul. Corpul are o capacitate fantastică: ADAPTABILITATEA. Ceea ce înseamnă că, expus la anumiți factori de risc el încet se adaptează pe cât poate la condițiile din jur.
Un om care se respectă, are grijă de el, de trupul lui. La ce are nevoie un om în armonie cu el de băutură, droguri, mâncare (pe fond emoțional) sau țigări. Nu spune nimeni că nu e indicat să bei un pahar de vin, căci e recomandat. Însă nu întrece limita.
Ai simțit vreodată în timp ce manifestai comportamentul adictiv că o voce vibrează STOP! OPREȘTE-TE! Sunt sigur că da. Ai făcut asta sau ai zis, stai să termin și tigara, paharul, farfuria, punga asta?!
Era Sinele Tau Divin, bucățica din Dumnezeu care știe întotdeauna ce e mai bine pentru tine. El te-a îndemnat. Întotdeauna dependența are o cauză emoțională care pleacă de cele mai multe ori din copilărie:
FUMATUL: relație nearmonioasă cu familia, lipsa iubirii din partea părinților, dorința de valorizare (care implică lipsa valorizării).
ALCOOLUL: depresie majoră cauzată de un moment sau eveniment care a fost resimțit în corp ca un cutremur.
DULCIURI: lipsă de iubire de sine, de afecțiune, de apreciere și respect.
Dependențele desemnează un gol în suflet și în minte care e umplut cu ceva anume. Până când nu veți afla care e golul, nu veți putea să redeveniți „normali.” De ce cei care ajung la dezalcoolizare ajung să bea din nou?!
Pentru că medicina, tehnic tratează EFECTELE și în niciun caz CAUZA. Tocmai de asta, unii ajung la psiholog, la un terapeut, la un grup comun de vindecare – ceva extrem de obișnuit în SUA de exemplu.
Altul nu poate trata cauzele în locul vostru, însă vă pot da tehnicile necesare.
Pentru valorizarea de sine, vă recomand o afirmație pe care o puteți spune sau scrie, timp de 21 de ori, 29 de zile.
EU SUNT DINTOTDEAUNA RESPECT DE SINE!