Shop
Ultimele 100 de articole

Sondaj Didactic.ro – De ce are România elevi analfabeți funcțional

16 iulie 2018, , Vizualizări: 1,024
elevi analfabeti

În 2015, în urma testelor PISA, România a aflat un adevăr dureros despre sistemul ei de învățământ și nivelul de pregătire al elevilor săi: 2 din 5 copii nu înțeleg ce citesc și nu pot rezolva probleme simple de logică. Cum de atunci se vorbește tot mai apăsat despre analfabetismul funcțional și modul cel mai eficient de a contracara acest fenomen, Didactic.ro-un produs Intuitext a căutat să afle cauzele ce stau la baza lui.

 

Anul 2015 a reprezentat un an de cotitură pentru sistemul de educație din România. Rezultatele testelor PISA (unul din cele mai importante și relevante programe de evaluare a competențelor de bază ale elevilor de 15 ani, aflați la finalul învățământului obligatoriu, în trei domenii principale: citire/lectură, matematică, științe) ne-au pus în fața unui adevăr incomod. Doi din cinci elevi nu înțeleg ce citesc și nu pot rezolva probleme simple de logică.

 

S-au căutat vinovați, s-au propus soluții, s-au făcut nenumărate speculații.

 

Dacă s-a rezolvat ceva, urmează să aflăm în curând, mai ales că anul acesta avem o nouă ediție PISA.

elevi analfabeti

Comparativ cu edițiile anterioare, PISA 2018 include și evaluarea „competențelor globale”, testează capacitatea de analiză a diferitor teme globale sau interculturale, de a înțelege cum pot afecta aceste diferențe percepțiile, raționamentele și ideile proprii sau ale celorlalți, de a dezvolta interacțiuni și relații adecvate, deschise și eficace cu persoane din diferite culturi, pe baza respectului reciproc pentru demnitatea umană.

 

În acest context, Didactic.ro-un produs Intuitext a realizat un sondaj pentru a afla cauza nivelului crescut al analfabetismului funcțional din țara noastră (40% din elevii în vârstă de 16 ani) în opinia cadrelor didactice membre ale acestei comunități:

 19.55% – Sistemul de învățământ (ca structură).

 10.53% – Programe şcolare insuficient de bine gândite.

7.52%  – Cadre didactice slab pregătite.

7.52%  – Manuale școlare care nu pun accent pe implementarea teoriei în practică.

54.89 % – Elevi și părinți care nu-și mai dau interesul pentru învățătură.

 

Astfel, e important să modificăm percepția elevilor în ceea ce privește școala și să le cultivăm interesul real pentru educație, fără a urmări notele și calificativele ca principali indicatori ai pregătirii lor. Specialiștii Intuitext în educație au înțeles importanța instrumentelor de studiu adaptate profilului noilor generații de elevi ai erei digitale și au creat produse online de învățare speciale: site-ului educațional Școala Intuitext (clasele primare), platforma online pentru gimnaziu ExamenulTau.ro, CD-uri educaționale, manuale digitale.

 

Aceste produse online de învățare pot fi utilizate oricând, oferă animații explicative, probleme rezolvate în pași, exerciții cu grade diferite de dificultate și posibilitatea de testare pe noțiuni sau sfaturi pentru pregătirea examenelor.

 

În plus, completează în mod firesc studiul la clasă și îi ajută pe elevi să descopere că învățarea poate fi plăcută, dacă au la dispoziție instrumente de studiu moderne, eficiente, adaptate profilului lor.

Cuvinte cheie:

Loading...
Organic India
Disney
Gradinita
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu