Umila aspirină ascunde un secret impresionant: este un medicament complex, ce poate fi folosit într-o gamă extrem de largă de boli. Totuşi, de partea celaltă este riscul de hemoragii gastro-intestinale.
Aspirina este luată adesea de persoane cu probleme cardiovasculare şi de cele care prezintă un risc ridicat de infarct, deoarece, în doze mici, are efect anticoagulant.
Cel mai adesea, însă, aspirina este folosită ca analgezic uşor şi ca antiinflamator. Însă, o serie de noi studii arată că aspirina are unele efecte uimitoare: poate fi folosită în tratamentul cancerului, scrie Daily Mail.
Un studiu publicat săptămâna trecută în The Lancet arată că o doză mică de aspirină, luată timp de cinci ani de bolnavii de cancer, reduce riscul de deces din cauza acestei boli cu 37%.
Se pare că medicamentul împiedică răspândirii bolii în organism, mai ales la pacienţii care sufereau de cancer la colon şi la sân.
Încă nu se ştie exact cum acţionează medicamentul asupra cancerului, iar Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică a anunţat că doreşte să publice un ghid de folosire a medicamentului, îndată ce cercetărorii vor găsi legătura dintre aspirină şi răspândirea cancerului.
Daily Mail a întrebat o serie de doctori şi cercetători din domeniul medicinei dacă folosesc aspirina:
Peter Rothwell – profesor de neurologie la Oxford
– ia o doză de 75 mg de aspirină în fiecare zi
– spune că este conştient de efectele secundare ale aspirinei, dar adaugă că efectele benefice câştigă clar lupta
– spune că le recomandă persoanelor de peste 50 de ani să ia zilnic o mică doză de aspirină, ca tratament preventiv pentru apariţia cancerului
– doza ar trebui întreruptă la vârsta de 65 de ani, spune Rothwell
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET.