Schema nationala de vaccinare 2020. Ce vaccinuri recomanda Ministerul Sanatatii! Noutati in schema de vaccinare
Vaccinurile optionale
In afara vaccinurilor incluse in Calendarul National de Vaccinare, care sunt recomandate de Ministerul Sanatatii si sunt asigurate gratuit, de cele mai multe ori, in maternitati si in cabinetele medicilor de familie, exista si o a doua categorie de vaccinuri – vaccinurile optionale.
Vaccinurile optionale nu sunt asigurate gratuit in maternitati si in cabinetele medicilor de familie, precum cele incluse in Calendarul National de Vaccinare, dar sunt si ele recomandate de Ministerul Sanatatii.
Lista vaccinurilor optionale recomandate de Ministerul Sanatatii:
- Vaccinul Rotaviral – este un vaccin cu virus viu atenuat care protejeaza impotriva diareei produsa de rotavirus. Se administreaza oral, doua sau trei doze incepand cu primele 6 saptamani de viata, cu interval de cel putin 30 de zile intre doze.
- Vaccinul Varicelic – este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care protejeaza impotriva varicelei, boala cunoscuta popular sub numele de „bubatul mare” sau „varsat de vant”. Se fac doua doze de vaccin, la distanta de 6 saptamani. Se administreaza injectabil, subcutanat, adultilor si copiilor, incepand cu varsta de 9 luni.
- Vaccinul Meningococic – previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). In functie de tipul de vaccin, se administreaza una sau mai multe doze, la varste diferite.
- Vaccinul Hepatitic A – se administreaza intr-o singura doza, cu revaccinare la 6 – 12 luni. Protejeaza impotriva Hepatitei A (boala mainilor murdare).
- Vaccinul anti-HPV – recomandat si pentru tinerele cu varsta mai mare de 14 ani, care nu intra in campania gratuita de vaccinare organizata de Ministerul Sanatatii. Vaccinul protejeaza impotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian sau anal.
Amenzi pentru parintii care refuza vaccinarea
Copiii vor
fi vaccinati cu vaccinurile din Calendarul National numai cu consimtamantul parintilor,
iar parintii care refuza sa isi vaccineze copiii trebuie sa mearga la
consiliere pe tema vaccinarii. In caz contrar, ei risca sa fie amendati cu sume
intre 1.000 si 10.000 de lei, in trepte, in functie de numarul refuzurilor.
Refuzul vaccinarii si dupa consiliere poate fi sanctionat cu amenda intre 5.000
si 10.000 de lei, decizia urmand sa fie luata de Comisia de vaccinare din judetul
respectiv. Proiectul legii vaccinarii, blocat in sertarele Camerei Deputatilor
de 2 ani si jumatate, a fost deblocat – o intalnire tehnica, la care presa nu a
avut acces, a avut loc ieri la Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor.
Proiectul ar urma sa intre la votul final in plen saptamana viitoare, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Proiectul nu va aduce obligativitatea vaccinarii, deoarece consensul politic a fost obtinut pe o forma care nu prevede obligativitatea, ci doar recomandarea vaccinarii cu vaccinurile prevazute in Calendarul National si o serie de sanctiuni (amenzi) pentru parintii care refuza atat vaccinarea, cat si consilierea pe aceasta tema.
Imagine de Angelo Esslinger de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025