Shop
Ultimele 100 de articole

Sava Gotul, Sfântul Sava de la Buzău, este protectorul buzoienilor

14 aprilie 2018, , Vizualizări: 239

În panteonul românesc, se află la loc de cinste și Sfântul Sava de la Buzău. Este celebrat atât de credinicoșii ortodocși, pe 12 aprilie, cât și de romano-catolici, pe 28 aprilie. Mai este cunoscut și sub numele de Sava Gotul.

Că Dumnezeu a binecuvântat aceste plaiuri cu mult har stă dovadă prezența unui număr mare de sfinți care provin de pe aceste meleaguri. Din nefericire, mulți au rămas necunoscuți. Însă Sfântul Mucenic Sava se bucură de slava binemeritată. El se regăsește printre primii martiri creștini, provenind din ținutul Buzăului.

Cine a fost Sava Gotul?

Cărțile bisericești spun despre Sfântul Sava că ar fi venit pe lume în jurul anului 334, într-un ținut din vecinătatea râului Buzău de azi, într-o familie creștină. Încă de mic și-a dovedit credința, fiind apropiat Bisericii. Cu timpul, i-a devenit ucenic întru ascultare duhovnicului său, preotul Sansalas, figură religiosaă cunoscută și respectată la acea vreme. Dar a urmat și sfaturile altui îndrumător duhovnicesc, preotul Gutticas. Și-a dus traiul pământesc în post și rugăciune, după Evanghelia lui Hristos. Era un tânăr chipeș, bun cu toată lumea, iubit de săteni, dar și de goții necreștini, stăpânitori ai acelor locuri. Datorită locului de proveniență i s-a tras și numele de „Gotul”, el nefiind got de neam, ci trăitor în ținutul sud-estic, stăpânit de poporul migrator got în acele vremuri.

S-a jertfit pe altarul credinței

După moartea lui Constantin cel Mare, a urmat un puternic val de persecuții împotriva creștinilor. Goții păgâni au început asuprirea credincioșilor din teritoriile aflate sub stăpânirea lor. Așa se face că, prin anul 372, aflați în Postul Mare, creștinii au fost siliți să mănânce carnea adusă drept jertfă idolilor păgâni. Cine refuza era uciz. Sfântul Sava Gotul a refuzat categoric, îndemnându-i și pe ceilalți să nu pice în cursa diavolească. Înaintea Sfintelor Paști, păgânii umblau din sat în sat, progonindu-i pe cei care-și mărturiseau credința în Hristos, în încercarea de a-i determina să renunțe la Taina Botezului.

 

Citeste continuarea pe libertateapentrufemei.ro

Cuvinte cheie:

Loading...
Organic India
Disney
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu