Jumătate din copiii din România sunt obezi, iar lucrurile se vor complica pentru mulţi când vor deveni adulţi. Adevărul e că nici nu e de mirare dacă ne uităm numai la ce mănâncă un copil la şcoală. Părinţii se străduiesc să le pună mâncare cât de cât sănătoasă în ghiozdane, dar mulţi îşi completează meniul singuri, cu ce le place lor: sucuri acidulate, chipsuri şi ciocolată. Singura măsură pe care o iau autorităţile – le interzic elevilor să mai plece în pauze din şcoală. Teoretic.
Vedetele pachetelor de şcolar sunt chipsurile şi ciocolata. Nu găseşti elev care să nu le mănânce, chiar dacă părinţii le interzic. Aşa că au învăţat să le ascundă între cărţile din geantă.
Mai nou, printre şcolari a apărut o altă preferinţă – energizantele. De cei 5-10 lei pe care îi primesc zilnic pentru pachet, elevii ajung să cumpere o… colecţie de E-uri, de substanţe artificiale.
Elevii riscă să ajungă obezi, să facă hipertensiune arterială şi chiar să facă infarct când vor avea în jur de 20 de ani. Nu doar sănătatea le este pusă în pericol, ci şi viitorul.
Inspectorii şcolari au decis să ia o singură măsură concretă. În pauze, nici un elev nu pleacă de la şcoală.
Obezitatea infantilă este o epidemie în România. Societate de Endocrinologie estimează că peste 40% dintre copii sunt supraponderali. De 20 ori mai mulţi decât în urmă cu 10 ani.