Fie ca mergi in prima vacanta alaturi de bebelusul tau sau esti nevoita sa te deplasezi frecvent cu masina prin oras, inainte de a porni la drum, trebuie sa ai in vedere potentialele riscuri si accidente la care copilul tau poate fi expus pe durata calatoriei. Siguranta copiilor in autovehicole este si unul dintre aspectele pe care le reglementeaza noul Cod Rutier, care prevede clar conditiile in care copii pot fi transportati in autovehicol cat si sanctiunile pe care le risca parintii in cazul in care nu respecta legea.
Masuri de siguranta obligatorii in functie de inaltimea copilului
Daca incepand din toamna anului trecut, minorii sunt obligati prin lege sa poarte centura de siguranta, din 14 februarie 2015 Codul Rutier cu privire la transportul copiilor mai mici de trei ani in vehicule a suferit noi modificari. Astfel, potrivit HG nr. 11/2015, in functie de inaltimea pe care copilul tau o are, va trebui sa respecti intocmai urmatoarele reguli:
Copiii cu o inaltime de pana in 1,35 cm pot fi transportati doar in masini care sunt dotate cu centuri de siguranta unde este obligatoriu ca ei sa fie asezati si asigurati corespunzator intr-un scaun auto conform varstei si inaltimii.
Copiii cu o inaltime mai mare de 1,35 cm, pot fi transportati purtand centura de siguranta, conform urmatoarelor prevederi legale: „Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul”. In acest caz, cea mai la indemana accesoriu este un inaltator auto. Acesta va facilita prinderea copilului direct cu centura proprie a masinii astfel incat centura sa nu treaca peste zona gatului sau a fetei.
Citeste continuarea: 1 2
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025