Preturile la alimente au explodat. Nu mai este o surpriza pentru nimeni. Iar ceea ce multi oameni au inceput sa simta la portofel, au confirmat si specialistii Institutului National de Statistica (INS). Ouale s-au scumpit cel mai mult, in luna februarie 2012, cu 12,7 procente. Preturile la alimente precum legumele, fructele, dar si conservele din legume si fructe au crescut cu procente cuprinse intre 4,47 si 6,20%, faţa de luna anterioara, conform datelor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS). Mierea de albine este singurul produs alimentar care s-a ieftinit cu 0,23%, in februarie 2012. Potrivit INS, preturile la alimente au fost in crestere cu 1,21 procente in februarie, comparativ cu luna precedenta, informeaza Realitatea.net. Datele statistice arata ca legumele si conservele de legume s-au scumpit cu 5,77%, cartofii cu 5,72%, fructele si conservele de fructe cu 4,48%, fructele proaspete cu 4,76%, citricele si alte fructe meridionale cu 4,47 si alte legume si conserve din legume cu 6,20%. Au mai fost inregistrate scumpiri la laptele de vaca, cu 1,66% , iar pana intr-un procent au crescut preţurile la branza – 0,55%, malai -0,19%, preparate si conserve din carne, cu 0,19%, respectiv 0,24 procente.
Cum sa economisesti bani, chiar daca s-au marit preturile la alimente
Sunt alimente care rezista foarte bine la congelator si isi pastreaza proprietatile nutritive. De ce le-am congela, totusi? Pentru ca obtinem un pret mai bun pe ele daca le cumparam in cantitate mai mare si le pastram in casa la congelator (mai ales daca prindem oferte speciale, cu pret redus, sau daca achizitionam fructele si legumele in sezon, cand sunt ieftine si proaspete) dar si pentru ca nu avem mereu timp sa ne ducem din doua in doua zile la cumparaturi, unde mai pui ca nu mereu ai foarte aproape de casa un loc de unde sa cumperi lucruri bune, ieftine, proaspete, si tot la supermarket ajungi la sfarsit de saptamana. Asa incat solutia de a congela alimente pe care le folosesti frecvent devine una practica si inteligenta. ATENTIE! NU uita sa scrii pe etichete produsul si data la care l-ai congelat.
Branza si cascavalul
Poti congela multe branzeturi tari sau semi-tari, cum ar fi branza Cheddar, mozzarella, cascavalul, parmezanul, casul sarat. La decongelare pot deveni prea sfaramicioase si deci dificil de feliat, asa ca planuieste sa le folosesti mai degraba la gatit decat la sandwichuri sau taiate felii pe platou. Le poti ambala in pungi speciale de congelator si pot sta astfel pana la 4 luni. Decongeleaza-le lasandu-le in frigider o zi sau doua, dupa care le poti folosi.
Laptele
Este bine sa congelezi laptele in portii mici, exceptie face cazul in care stii ca vei folosi o cantitate mare imediat dupa decongelare. O portie echivalenta unei cani de lapte este cantitatea ideala de congelat. Laptele se congeleaza in recipiente speciale pentru lichide la congelator sau chiar in pungi pe care le poti inchide bine, dar tine cont sa lasi spatiu suplimentar, caci laptele isi mareste volumul la congelare.
Laptele congelat poate fi astfel pastrat o luna. Decongeleaza laptele in frigider si amesteca-l bine inainte de a-l folosi. Daca textura laptelui decongelat ti se pare prea neplacuta sa il folosesti la baut sau impreuna cu cereale, foloseste-l pentru gatit.
Citricele
Modalitatea cea mai buna de a congela citricele este sa congelezi sucul lor proaspat stors in recipiente de facut cuburi de gheata, apoi sa le transferi in pungi pentru congelator. Daca procedezi asa, termenul de valabilitate e foarte lung. Decongelarea se face fie la temperatura camerei, fie in frigider (sau poti folosi cuburile inghetate din suc de lamaie in ceai, iesind un delicios ice-tea).
Ouale
Daca faci rost de oua bune, de la tara, in care ai mai mare incredere decat in ouale de supermarket, amesteca si bate albusurile si galbenusurile lor pana cand se combina (ca la omleta), apoi pune intr-o tava de facut cuburi mari de gheata portii din acest amestec (3 lingurite sunt echivalente cu un ou de gaina). Congeleaza acest amestec apoi transfera cuburile obtinute in pungi de congelator. Ele stau astfel pana la 6 luni, fara a-si pierde proprietatile nutritive. Decongelarea se face in frigider.
Pasta de rosii
Peste iarna este cu mult mai sanatos sa ai la congelator pasta din rosii de vara, de gradina, decat sa cumperi rosii care nu au nici un gust din alimentara. Poti prepara amestecul de rosii si congela in recipiente de facut gheata pana se intareste, apoi sa transferi cuburile obtinute in pungi pentru congelator. Se pot pastra fara probleme 3 luni. Masoara bine cat pui in fiecare compartiment (o lingura per cub este in regula) si asigura-te ca ai eticheta cu data congelarii.
Nucile
Nucile proaspete de toamna au un gust cu totul aparte decat nucile cumparate dupa 6-8 luni din piata. Daca vrei sa ai cat mai mult timp aceste nuci proaspete, aduna-le intr-o punga pentru congelator din care scoti cat de mult poti aerul si congeleaza-le pana la 6 luni. Le poti decongela la temperatura camerei sau in frigider. Daca vrei sa le folosesti pentru gatit la cuptor, le poti congela direct faramitate, desi trebuie sa le lasi sa se decongeleze inainte de a le incorpora in aluatul pentru care le folosesti (cozonac, prajituri).
Verdeata proaspata
Verdeata proaspata poate fi si ea pastrata cu succes la congelator. O speli, o usuci cu un servet de hartie de bucatarie, apoi o impachetezi in punga de congelator. Poate sta astfel pana la 6 luni. Alta varianta este sa toci marunt verdeata si sa o amesteci cu putina apa (1-2 linguri) si sa pui acest amestec in cuburi pentru gheata la congelator. Transferi cuburile acestea in pungi pentru congelator unde pot sta si 6 luni. Cand vrei sa le folosesti la mancare, pur si simplu pui un cub inghetat in preparat iar el se va integra in compozitie.
Painea
Baga painea in congelator asa cum e, intreaga sau feliata, in ambalajul original sau, daca ai cumparat-o fara ambalaj, o congelezi fara ambalaj. Rezista pana la sase luni. Ca s-o decongelezi, o lasi in frigider sau la temperatura camerei o zi. Daca e in punga, cand o decongelezi lasa punga deschisa, altfel se face condens in interior si se uda painea.
Supe, ciorbe
Daca faci o cantitate prea mare de supa sau ciorba si stii ca familia ta n-o sa manance doua sau trei zile la rand acel preparat, pune-l intr-o caserola de plastic cu capac si baga-l in congelator. Dupa o luna sau chiar mai mult, cand incepe sa li se faca dor de o ciorba, scoate-o din congelator, pune-o intr-o cratita, incalzeste-o si „vinde-le-o” drept proaspata. N-o sa simta nici o diferenta.
Tu ce alimente congelezi pe termen lung?
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!