Multe maternităţi nu au primit fonduri pentru programul naţional de prevenire a mortalităţii infantile. Adică bani pentru echipamentele de îngrijire a prematurilor din secţiile de terapie intensivă, pentru mentenanţă sau pentru materiale sanitare.
Programul naţional de prevenire a mortalităţii infantile a fost integrat în cel de finanţare a secţiilor de anestezie şi terapie intensivă pentru adulţi. Astfel, toţi managerii de spitale ar trebui să comande materiale sanitare pentru secţiile de neonatologie dintr-o listă dedicată terapiei intensive pentru adulţi, scrie RTV.NET.
Medicii susţin că în lista respectivă sunt foarte puţine medicamente şi aparate care ar putea fi folosite pentru adulţi.
„Practic, ne-a luat banii cu care puteam ţine în viaţă aceşti nou-născuţi. Anul trecut, cel puţin la nivelul maternităţii mele a fost vorba de o sumă echivalentă cu 2 miliarde 200 de milioane bani vechi. Cu banii aştia cumpăram tot ceea ce e necesar pentru a ţine în viaţă aceşti copii. O să fie o licitaţie naţională, şi până când va fi această licitaţie şi noi vom putea accesa aceste materiale vom trăi cu ce vom avea. La noi în maternitate, anual, sunt cam 2.500 de naşteri. Unul din cinci copii care e tratat la noi în maternitate e prematur. Acum 5 ani de zile, prin programul Băncii Mondiale, am fost dotaţi cu aparatură de ultimă generaţie. După aia a început sfârşitul. După aia nu s-au mai putut face angajări şi suntem la limita cu personalul, iar acum nu mai putem cumpăra aceste consumabile care sunt vitale pentru îngrijirea acestor copii”, a declarat Adrian Crăciun, şeful secţiei de neonatologie a spitalului Cantacuzino.
Află ce spune Raed Arafat despre fondurile pentru maternităţi pe RTV.NET.
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025