Mos Nicolae. Legenda cadourilor lui Mos Nicolae si a nuielusei. Obiceiuri de Mos Nicolae din jurul lumii
Sunt multe legende in ceea ce-l priveste pe Mos Nicolae, insa toate au un punct comun: generozitatea.
Sfantul Nicolae a trait in secolele II-III d.Hr. Data de 6 decembrie este data mortii sale, in anul 352. El a mostenit o mare avere de la parintii sai, insa n-a dorit sa pastreze banii si i-a impartit cu cei mai putin norocosi din acest punct de vedere.
Legenda spune ca Nicolae se deghiza si se strecura in casele celor nevoiasi, lasand bani, haine si merinde. Insa, de departe, cea mai populara poveste este cea a tatalui care, in lipsa banilor, voia sa-si impinga fetele la desfrau. Atunci, Mos Nicolae s-a strecurat in casa barbatului si a pus bani pentru fiecare dintre cele trei fete, in sosetele puse la uscat in fata sobei.
Bunatatea si generozitatea lui Mos Nicolae sunt si acum celebrate, in fiecare decembrie, in noaptea de 5 spre 6, cand copiii primesc cadouri.
Paradele de Mos Nicolae
In Olanda, au loc parade care il celebreaza pe Sfantul Nicolae. Mosul vine din Spania pe cal, cu trasura, cu barca sau chiar cu elicopterul. Sinterklaas (Sfantul Nicolae, in olandeza) viziteaza scolile, spitalele si casele pentru a-i rasplati pe cei mai cuminti copii.
Cina din ajun de Mos Nicolae
Tot in Olanda, ajunul Sfantului Nicolae este prilej de mese bogate si de intalniri ale rudelor. Se fac bucate alese, prajituri in forma de Mosc Nicolae. In Franta, se gateste porc cu mustar si mere. In Germania se fac clatite. In alte parti ale lumii se gatesc pizza, supe sau prajituri.
Cizmulitele, sarea si nuiaua
In ajului zilei Sfantului Nicolae, copiii isi curata cizmulitele si spera ca Mosul sa le aduca bunatati. Pentru cei mai putin cuminti, Mosul are pregatita o nuia. Nuielusa era, de fapt, o ramura de mar si trebuia pusa in apa. Daca nuiaua inflorea pana la Craciun, era semn ca Mosul l-a iertat. In unele tari se pun in ghete pungi cu sare. In alte zone se face schimb de parinti, pentru ca cei mici sa invete sa aprecieze ce au.
Daruri pentru femeile nemaritate
In Italia, nu doar copiii primesc cadouri de Mos Nicolae, ci si femeile nemaritate. Ele participa la un ritual denumit Rito delle nubili, in care trebuie sa inconjoare o coloana de 7 ori, pentru a-si schimba norocul in gasirea unui sot bun.
Carbuni de la Krampus
Krampus este o creatura jumatate om, jumatate capra care, se zice, il insoteste pe Sfantul Nicolae. El lasa copiilor neascultatori carbuni, in locul cadourilor lui Mos Nicolae. Krampus este mentionat in Germania, Austria, Ungaria, Slovenia si Cehia.
Mos Nicolae si Mos Craciun
In secolul 16, dupa reformarea Bisericii, legendele incep sa se schimbe. In Marea Britanie apare “Parintele Craciun” (Father Christmas). Personajul are radacini in povestirile Evului Mediu din Marea Britanie si Europa de Nord. In Franta, personajul este denumit “Père Nöel”. In Germania si Austria vorbim despre “Christkind” care nu este un batran, ci un copil cu parul auriu si aripi, simbolizandu-l pe Iisus. In SUA, il avem pe Kris Kringle. Dar, mai tarziu, colonistii au adus vechile povesti cu Sfantul Nicolae, cele doua personaje contopindu-se si devenind “Sinterklaas” – Santa Claus din ziua de azi.
In tarile comuniste, Mos Craciun a fost inlocuit de Mos Gerila, in incercarea de a fi inlaturata orice urma de sarbatoare religioasa.
Surse: whychristmas.com, mangolanguages.com