Modificari la BAC! Propunerea Ecaterinei Andronescu: 4 tipuri de Bacalaureat pentru 3 tipuri de licee teoretice - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Modificari la BAC! Propunerea Ecaterinei Andronescu: 4 tipuri de Bacalaureat pentru 3 tipuri de licee teoretice

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Modificari la BAC! Propunerea Ecaterinei Andronescu: 4 tipuri de Bacalaureat pentru 3 tipuri de licee teoretice
modificari la BAC

La sfarsitul saptamanii trecute (vineri, 29 martie 2019), in prezenta ministrului Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, a fost lansat programul Educatia Uneste.

Programul propune o reformare a sistemului de invatamant, pornind de la regruparea claselor ciclului primar, gimnazial si liceal, si pana la schimbarea din temelii a examenelor de admitere la liceu si a examenului de Bacalaureat.

Afla care este propunerea ministrului Educatiei in ceea de priveste structura ciclurilor primare, gimnaziale si liceale aici.

Trei tipuri de licee teoretice

Admiterea la liceu dupa noua structura propusa de Ecaterina Andronescu se face pe baza examenului standardizat  (Evaluare Nationala), a mediei generale cumulate pe cei trei ani de gimnaziu (clasele VII, VIII si IX) la ANUMITE discipline de studiu, precum si pe recomandarea consilierului de orientare profesionala, cuantificata ca procentaj din nota finala.

Cum se calculeaza in prezent media de admitere in liceu afli aici.

Invatamantul liceal va cuprinde clasele a X-a, a XI-a, a XII-a si a XIII-a (denumiri rezultate din modificarea titulaturii Clasa 0 in Clasa I). Astfel, liceul incepe la varsta de 15 ani (sau 16 in cazul in care s-a facut anul suplimentar cauzat de nepromovarea Examenului de Capacitate). Liceul va avea o durata de 3 sau 4 ani in care se organizeaza in programe de studii profesionale, studii liceale vocationale, studii liceale de stiinte si socio-umaniste.

“Acestea presupun un grad mare de flexibilitate in alegerea parcursului scolar. Creste ponderea in educatie a invatarii bazate pe interesul personal si pe propria dorinta de a se dezvolta intr-un anumit domeniu sau pe baza unui anumit talent. Misiunea principala a acestui ciclu este de a ajuta tanarul sa-si dezvolte propria pasiune, predispozitie, aptitudine sau talent, sa sprijine dorintele, nevoile si tendintele fiecarui elev, punandu-l in centrul actului educational si modificand structurile si propriile asteptari pentru a se plia pe nevoile si asteptarile lui”, se arata in propunerea reprezentantilor Ministerului Educatiei Nationale.

Nu toate cursurile vor fi obligatorii la liceu, dar elevii vor fi obligati sa aiba un anumit numar de cursuri, de un anumit tip, ca sa fie primiti la Bacalaureat. “Inscrierea la examen este posibila pentru toti cei care au absolvit tipul si numarul minim de cursuri prevazut pentru ciclul secundar superior”, potrivit documentului prezentat.

„Programele de studii liceale de stiinte, de patru ani toate, am incercat sa le grupam in trei categorii: cele vocationale, in care intra arta, muzica, sportul si asa mai departe, care se finalizeaza cu un Bac vocational, care cuprinde limba romana, limba straina, o proba specifica domeniului si o proba pentru toate studiile liceale de creativitate, cunoastere, abilitati, aptitudini si atitudini. Nu cred ca va fi foarte usor de generat aceasta proba, dar cred ca este obligatorie. Ea ar avea un caracter de interdisciplinaritate”, a spus Andronescu.

Proba de creativitate va fi valabila si pentru absolventii studiilor liceale de stiinte sau socio-umaniste.

4 tipuri de Bacalaureat de la finalul clasei a XIII-a

Conform ministrului ar urma sa fie patru tipuri de Bacalaureat: Bac T (tehnologic), Bac A1 (pentru absolventii programelor de studii liceale de stiinte), Bac A2 (pentru absolventii programelor de studii liceale socio-umaniste) si Bac V (pentru absolventii programelor de studii liceale vocationale).

Ministrul le-a propus celor prezenti sa se gandeasca la aceste formule. „Nu putem sa dam raspunsurile acum. Sunt incercari ale noastre de a gasi formula cea mai potrivita”, a mentionat ea.

Astfel, elevii care urmeaza programe de formare profesionala vor putea opta pentru studii profesionale Nivel 3 (3 ani) sau pentru studii liceale Nivel 4 (patru ani).

„Programele de formare profesionala vor cuprinde studiile profesionale, acum generate de scoala profesionala, de trei ani de zile, care se finalizeaza cu o certificare a competentelor si, sigur, cu abilitati de limba romana corect vorbita si scrisa, o limba straina si o proba practica. Ei pot beneficia, daca se opresc doar la aceasta ruta de profesionalizare, de formare profesionala continua.

Tot in programele de formare profesionala am inclus si studiile liceale, ceea ce acceptam astazi ca fiind licee tehnologice. Aceste studii se finalizeaza cu un Bac, pe care l-am numit ‘T’, de la tehnologic, si cu un certificat de competente profesionale”, a explicat ministrul.

„Celelalte doua programe de studii liceale le-am numit programe de stiinte, care se finalizeaza cu un Bac de nivel A1, cu examene de romana, limba straina, matematica, la alegere una dintre disciplinele stiintifice si, evident, cu aceasta proba de creativitate, care integreaza ceea ce a invatat prin studiile liceale. Si un Bac la care ajung cei care opteaza pentru programele de studii liceale socio-umaniste (Bac A2), cu accent pe disciplinele socio-umaniste: limba romana, limba straina, istorie, filosofie, logica, sociologie si, evident, proba de creativitate”, a mai spus ministrul.

„Dupa ce s-a incheiat evaluarea prin examenul de Bacalaureat au dreptul spre studii universitare, oarecum, pre-conditionate. Adica cel care are un Bac vocational se duce sa faca studii universitare vocationale: muzica, Conservator, Universitatea de Educatie Fizica si Sport, universitatile de arta, pentru ca ei au acumulari mult mai importante. Si studii universitare socio-umaniste si stiinte si stiinte aplicate, pentru cei care au ales formula pe care alta data o numeam invatamant real”, a mentionat ministrul.

Masteratul va putea fi: de aprofundare, interdisciplinar sau complementar. Vor urma studiile doctorale, post-doctorale si formarea continua, conform schemei propuse.

Poti consulta documentul Ministerului Educatiei aici.

Cuvinte cheie:
Data articol: 31/03/2019