In mai 1999, Anna Bågenholm, radiolog, in varsta de 29 de ani, si doi colegi medici, au plecat la schi, in Muntii Kjolern din Norvegia. Toti erau schiori experimentati, numai ca Anna, a cazut, s-a prabusit intr-o rapa si a cazut intr-un rau inghetat. Prietenii sai au sarit sa o scoata, insa gheata era prea groasa, iar ea se intepenise intre pietre. Au cerut ajutor. Din fericire, Anna a gasit o punga de aer sub gheata si s-a luptat sa ramana constienta. Insa, dupa 40 de minute, a incetat sa se mai miste. Trecusera 80 de minute cand au ajuns echipele de salvare. Inima nu-i mai batea si ea nu mai respira. Era in moarte clinica. Nimeni nu-si mai revenise dupa atat timp petrecut la temperature scazute. Prietenii ai au inceput imediat resuscitarea si au sperat intr-o minune.
Cand a ajuns la Spitalul Universitar din Tromsø, Nordul Norvegiei, trecusera deja 2,5 ore de la caderea in apa rece, iar temperatura continua sa fie 13,7 grade Celsius. “Avea pupile dilatate, era pamantie, uda si rece ca gheata cand puneai mana pe ea. Arata cat se poate de moarta. La EEG nu avea niciun semn de viata. Insa nu o puteam declara moarta pana cand nu era calda si moarta”, a declarat pentru CNN, 10 ani mai tarziu, seful depatamentului de urgenta al spitalului, Mads Gilbert.
Medicii sperau ca creierul ei sa isi fi incetinit activitatea inainte sa moara, protejand-o astfel de deteriorari severe. La temperatua de 37,5 grade Celsius, creierul poate functiona fara oxigen in jur de 20 de minute inainte sa se deterioreze ireversibil. Insa, daca temperature scade, metabolismul incetineste pentru a ne mentine in viata cat mai mult timp.
Echipa spera ca manevrele de resuscitare primite sa ii fi fost de folos. Au trecut multe ore pana cand temperatura corpului Annei a inceput sa urce. Monitorul cardiac a avut o zvacnire, apoi iar linie dreapta. Echipa a asteptat in continuare. In jurul orei 16:00 a doua zi, la o zi dupa ce Anna cazuse in apa, inima a inceput sa-i bata din nou. Treptat, corpul sau a inceput sa se vindece. Dupa 12 zile a deschis din nou ochii, insa i-a luat mai mult de un an pana cand a inceput sa mearga din nou. Acum ea este recuperata total si lucreaza la spitalul in care i-a fost salvata viata.
Cazul ei nu doar ca a schimbat recordurile medicale, insa a schimbat si modul in care medicii privesc moartea cauzata de hipotermie. Inainte de 1999, niciun pacient n-a supravietuit la Spitalul Universitar. Dupa 1999 pana in 2013, 9 din 24 de pacienti au supravietuit. Mai mult, medicii de la Universistatea din Pittsburgh induc hipotermia pacientilor in stare critica pentru a prelungi perioada in care medicii pot actiona pentru salvarea lui. “Moartea este un proces. La temperaturi normale, procesul se petrece in cateva minute, insa il putem incetini prin scaderea temperaturii”, spunea medical Kevin Fong, in 2014.
“Sunt trei lucruri importante in medicina de urgenta. Acestea sunt: Nu renunta niciodata, nu renunta niciodata, nu renunta niciodata. Pentru ca intotdeauna exista o speranta!”, a declarat pentru CNN, Torvind Næsheim, unul dintre medicii care au avut grija de Anna Bågenholm.
Sursa: inspireactachieve.com
Foto: nrk.no
RELAȚIILE se îmbunătățesc pentru 3 ZODII în săptămâna 6-12 ianuarie 2025
NOROCUL favorizează aceste 3 ZODII la finalul săptămânii 6-12 ianuarie 2025
ZODIA care face din SĂNĂTATE și BUNĂSTARE o prioritate de top în 2025, conform astrelor