In cateva zile sau saptamani iti poti vedea situatia rezolvata
O procedura de mediere poate dura de la cateva zile la cateva saptamani. In cazuri complicate, fie din cauza unui program extrem de incarcat al uneia din parti, fie din cauza naturii conflictuale, este posibil ca o mediere sa dureze si doua sau trei luni, insa acest ritm este dat de parti si nu de conducatorul procedurii, adica de mediator.
In comparatie cu instanta de judecata, medierea este o procedura extrem de flexibila, caci intr-un proces judecatorul impune termenele de judecata fara a lua in considerare vointa ori putinta partilor de a fi prezente la data stabilita, in schimb, in mediere, orice sedinta se stabileste tinandu-se cont de programul ambelor parti, fara a fi posibil sa se impuna vreun termen.
Medierea iti poate aduce solutia cu un minim de efort al deplasarilor pentru intalniri, fiind din ce in ce mai practicata si medierea online
In principu, medierea inseamna intalnirea partilor implicate in conflict de fata cu mediatorul, care prin tehnici si proceduri specifice, incearca sa faca partile nu doar sa vorbeasca una cu alta, ci si sa se asculte una pe alta si apoi usor, usor sa gasesca impreuna o varianta de solutionare a conflictului care sa le multumesca. Modul si ritmul de intalnire al partilor este decis de mediator care va hotari acest lucru in functie de propriul stil de abordare, dar, mai ales, in functie de situatia concreta a conflictului si de personalitatea partilor. Intalnirea partilor se poate face si in mediul online, de aceea medierea este o solutie extrem de potrivita si in contextul pe care-l traim cand contactul social este limitat.
Prin invitarea la mediere a angajatorului, angajatul isi arata dorinta de clarificare si rezolvare in mod profesionist a unei situatii tensionate crescandu-si sansele de intarire a colaborarii
Spre deosebire de actiunea in instanta, apelarea la procedura de mediere arata un angajat care nu-si doreste razbunare, ci unul care-si respecta angajatorul si considera ca din cauza unor neintelegeri multiple s-a ajuns la o situatie de conflict care, insa, cu ajutor specializat poate fi depasita fara a fi nevoie de consum nervos si pierdere de timp prin instante.
Medierea indica intentia angajatului de a rezolva rapid si amiabil o situatie conflictuala. Alegerea acestei proceduri de catre angajat poate demonstra angajatorului intentiile curate si de lipsa de dusmanie, ceea ce va face ca, dupa solutionare, partile sa poata continua relatia de angajat-angajator.
E greu de imaginat ca, dupa un proces, un angajator si-ar mai dori o colaborare cu angajatul ce l-a actionat in instanta!
Pe de alta parte, faptul ca angajatul apeleaza la mediere nu inlatura posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul in caz ca medierea nu aduce rezultatele dorite si tocmai de aceea nu poate fi vazuta decat ca un semn de intelepciune si dorinta de eficienta.
In plus, medierea dureaza si costa semnificativ mai putin decat un proces ceea ce este benefic, in primul rand, pentru angajat, dar si pentru angajator.
Medierea poate aduce solutia multumitore intr-un termen scurt, de la distanta si cu costuri rezonabile
Traim timpuri care ne arata atat de evident ca viata este pretioasa si valoarea ei cea mai de pret, timpul, trebuie folosita pentru a ne gasi rezolvari ce ne aduc pace si liniste. In situatia unei nemultumiri, neintelegeri sau a unui conflict cu angajatorul, medierea poate aduce acest tip de rezolvare fara deplasari inutile. Fara proceduri complicate, fara costuri nerezonabile si tinandu-se cont de programul si personalitatea partilor. Acestea au sansa sa-si expuna parerea si nevoile, fiindu-le garantat dreptul de a fi ascultate si luate in considerare, pastrandu-si dreptul de a hotari asupra deciziei finale!
Autor: Mediator Dana Barbu
office@db-mediators.ro
Imagine de mohamed Hassan de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?