În luna dedicată Sănătății Mintale, Asociația de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală de Grup, alături de Colegiul Psihologilor din România și Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”, va organiza luni, 23 octombrie 2023, începând cu ora 19:00, prima ediție a Galei Sănătății Mintale. Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului României.
Gala este un eveniment de recunoaștere și stimulare a responsabilității medicale și sociale care își propune să devină o tradiție în România. În același timp, Gala Sănătății Mintale reprezintă cea mai importantă acțiune de promovare și susținere a programelor de prevenție și conștientizare a problemelor consumului de droguri și alcool în rândul copiilor și tinerilor din România.
Obiectivul principal al Galei îl reprezintă lansarea proiectelor de prevenție și conștientizare la nivel național asupra consumului de droguri și alcool în rândul copiilor și tinerilor, premierea personalităților marcante din domeniul psihologiei și psihiatriei. Astfel, în cadrul Galei se va lansa și prima campanie demarată de Asociația de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală de Grup de conștientizare și prevenție a dependențelor de droguri pentru copii și tineri la nivel national cu titlul „Alege viața, NU drogurile!”.
La eveniment vor participa 600 de specialisti din domeniul sănătății mintale, psihoterapeuți, psihiatri și psihologi.
Seara va fi completată de un program artistic susținut de către Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale alături de tenorul Alin Stoica, iar prezentatorii evenimentului vor fi Raluca Moianu și Bogdan Chenciu.
Campania „Alege viața, NU drogurile!”
Asociația de Psihoterapie Cognitiv Comportamentală de Grup vă propune un proiect educațional de conștientizare și prevenție a adicțiilor de droguri și alcool pentru copiii și tinerii din unitățiile de învățămant primar, gimnazial și liceal la nivel național.
Campania „Alege viața, NU drogurile” este dedicată creșterii gradului de prevenție cu privire la pericolele abuzului de droguri și conștientizarea tinerilor să facă alegeri în cunoștință de cauză care acordă prioritate sănătății și bunăstării lor. Misiunea noastră este de a preveni consumul de droguri, oferind educație, sprijin și resurse celor expuși riscului și comunității în general. Această campanie care se va desfășura la nivel național atat fizic în cadrul unitățiilor de învățământ cu un grad ridicat de risc în acest context și va utiliza diverse platforme și mesaje pentru a ajunge în mod eficient la diferite categorii demografice.
Mesajul campaniei demarate se adresează tinerilor (cu vârsta de 12-24 de ani), în rândul cărora se atestă o creștere a consumului de droguri. Apariția substanțelor noi cu proprietăți psihoactive (SNPP), comercializate sub numele de „droguri legale” sau „etnobotanice” și accesibilitatea cu care se pot procura (preț scăzut, etc.) a influențat foarte mult preferințele tinerilor, ceea ce este îngrijorător.
În acest context, scopul campaniei este conştientizarea și prevenție atât a populaţiei generale, cât şi a grupurilor de risc respectiv copii și tineri asupra efectelor drogurilor, în general şi a substanţelor noi cu proprietăţi psiho-active, în special şi a rolului modalităţilor sănătoase de petrecere a timpului liber ca alternative la consumul de droguri. Aceast program la nivel național își dorește să fie o intervenție integrată a societății civile și a instituțiilor publice.
Consumul de droguri în România
Cea mai recentă statistică privind consumul de droguri în România arată că, în anul 2021, aproape 20% dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani consumaseră cel puțin un tip de drog, un procent aflat în continuă creștere în ultimii ani.
Conform studiului Agenției Naționale Antidrog, cea mai mică vârstă declarată la care s-a început consumul de droguri este 13 ani.
Povestea Asociației de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală de Grup începe cu sutele de povești ale oamenilor care au învins boala sau se luptă să o învingă.
Din anul 2016, Asociația a dezvoltat proiecte dedicate necesității psihoterapiei și a grupurilor de suport pentru pacienții oncologici, campanii de conștientizare și prevenție în lupta cu depresia, adicțiile, violența asupra femeilor, bullying și cyberbullying în școli și licee, cât și programe de suport pentru personalul medical aflat în burnout.
Asociația a preluat și reunit inițiativele și proiectele dedicate prevenției și sprijinirii sănătății mintale a românilor. Campanii de conștientizare și prevenție la nivel național asupra depresiei.
Misiunea Asociației de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală de Grup:
• Programe la nivel național și strategii de prevenire a consumului de drogurilor și alcool la copii și adolescenți. Program național de conștientizare a necesității psihoterapiei pentru pacienții oncologici și a grupurilor
• Propuneri legislative privind sănătatea mintală
• Un obiectiv major de politică publică trebuie să se asigure că cetățenii au acces egal la servicii de prevenire și de sănătate mintală în toate țările Uniunii Europene.
• Conferințe și evenimente medicale la nivel național și internațional dedicate specialiștilor din domeniul sănătății mintale.
Eveniment organizat în parteneriat cu Asociația “Exploring Culture”, alături de Colegiul Psihologilor din România și Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”.
La eveniment vor fi prezente importante oficialități publice din cadrul: Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizarii, Secretariatului de Stat pentru culte și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai Ambasadelor Străine din Romania, Agenția Națională AntiDrog, personalități marcante din domeniul sănătății, culturii și din mediul academic.
Zodiac chinezesc 2025: Ce ne aduce Anul Sarpelui de Lemn, dupa 60 de ani