Ecaterina Andronescu propune NOI SCHIMBARI in invatamant. Cum vor fi structurate clasele ciclului primar, gimnazial si liceal
Ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, a lansat vineri, 29 martie 2019, viziunea sistemica „Educatia ne uneste”, in cadrul unui eveniment organizat in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, din Bucuresti.
Documentul de pozitie lansat propune structurarea rolului educatiei, implicit rolul sistemului national de invatamant, pe cinci valori fundamentale: incredere, echitate, solidaritate, eficacitate si autonomie, care sa se regaseasca in cinci principii: centrarea pe elev, flexibilitate, calitate masurabila, colaborare, subsidiaritate.
“Cred ca educatia este cel mai important capitol din viata fiecarui om, un veritabil liant social, iar educatia, in general, si cu atat mai mult o educatie a viitorului trebuie sa contina si sa implice aceste valori. Scoala este un model integrator. In jurul scolii adunam parintii, in jurul scolii adunam comunitatea si, din aceasta perspectiva, este esential sa recladim increderea in scoala. Increderea este temelia unei constructii durabile de scoala destinata unei societati moderne”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.
Structura sistemului de invatamant se modifica
Documentul prezinta si modificarile ce vor fi facute la nivelul structurii sistemului de invatamnt. Astfel, clasa 0 va primi denumirea de clasa I, iar ciclul primar va cuprinde clasele I, a II-a si a III-a. Astfel, copiii vor intra la scoala, in clasa I, la varsta de 6 ani. In clasa a IV-a, elevii vor avea in continuare invatatori, dar si profesori. “La clasa a V-a vom introduce si profesori, la limbile straine. Vom avea si o evaluare pentru ca am stabilit niste competente si trebuie sa le si verificam”, a declarat Ecaterina Andronescu.
Afla aici structura anului scolar 2019-2020.
Evaluarile Nationale noi sunt propuse sa aiba loc la clasa a III-a (actuala clasa a II-a) si la clasa a VI-a (actuala clasa a V-a). In prezent Evaluarile Nationale au loc la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a.
Clasa a IX-a trece la gimnaziu, prin redenumirea claselor, iar o alta noutate ar fi aparitia unui consilier de cariera in schema de la clasele VII-IX. Evaluarea Nationala de la clasa a VIII-a va deveni Evaluarea Nationala de la clasa a IX-a.
”Cei care nu fac fata la Evaluarea Nationala propunem sa faca un an suplimentar. Nu inseamna un an de repetentie, neaparat, ci sa nu lasam pe nimeni sa treaca mai departe de acest nivel fara competentele necesare”, potrivit Ecaterina Andronescu.
Poti consulta documentul Ministerului Educatiei aici.
Te mai poate interesa MODIFICARI la BAC! Cum arata cele 4 tipuri de bacalaureat.