Copiii din centrele de plasament si din familii defavorizate au nevoie de sprijin, afectiune si incurajare tot timpul anului. Daruind doar doua ore pe saptamana, voluntarii le devin copiilor prieteni, profesori si mentori si le pot schimba viitorul!
Prin programul educational Ajungem MARI, voluntarii sustin cursuri interactive sau ateliere de creatie, ii ajuta pe copii la teme sau le dezvaluie lumea prin iesiri educative din centre, punand in acelasi timp accent pe dezvoltarea personala a copiilor.
Programul este dezvoltat de Asociatia Lindenfeld si a implicat pana acum 1200 de voluntari pentru a sprijini 1000 de copii din Bucuresti si alte 14 judete. Ajungem MARI lanseaza un nou apel national la voluntariat pentru proiectul “Da-ti pasiunea mai departe”, desemnat anul acesta “Proiectul anului in educatie” la Gala Nationala a Voluntarilor.
Ce fac voluntarii Ajungem MARI?
Merg in centre, in echipe de cate doi, pentru o sedinta de 2 ore pe saptamana, la o grupa de 3-12 copii. Lor le transmit cunostinte din domeniile preferate: de la matematica si engleza, la muzica, teatru, karate, educatie pentru sanatate sau astronomie. Copiii primesc cu bucurie toate informatiile prezentate intr-un mod interactiv, prin joaca. Pe langa orele din centre, voluntarii ii pot insoti pe copii la spectacole, la muzee sau la film, ajutandu-i sa inteleaga evenimentele si sa traga singuri concluzii.
Progresul copiilor. Prin metodele non-formale folosite, voluntarii pun accent, pe langa imbunatatirea rezultatelor scolare, pe dezvoltarea armonioasa a copiilor. Cei mici prind incredere in ei si in cei din jur, devin mai respectuosi si mai deschisi, invata sa lucreze in echipa si sa se ajute intre ei, descopera ce le place, la ce sunt buni si ce vor sa faca mai departe. Apoi voluntarii ii indruma sa faca pasii necesari pentru a Ajunge MARI, adulti responsabili si independenti.
Cine poate deveni voluntar?
Liceeni, studenti sau adulti, peste 15 ani si fara limita superioara de varsta, spontani si dornici sa faca mici minuni pentru copii, prin joaca.
O experienta de invatare. Voluntarii nu au nevoie de experienta de predare. Ei participa la un training initial despre metode interactive de lucru cu copiii. Apoi merg in echipe si primesc constant sprjin si idei din partea coordonatorilor. Pentru a face orele mai interesante si distractive, voluntarii au asigurate materialele educationale.
Beneficii pentru voluntari. Voluntarii spun ca ei primesc mai mult decat daruiesc: imbratisarile copiilor, satisfactia de a vedea progresul celor mici si energie pentru toata saptamana. Lucrand cu copiii, voluntarii isi dezvolta si ei abilitatile de comunicare si lucru in echipa, devin mai altruisi si mai responsabili. La finalul unui modul de voluntariat (3-4 luni) voluntarii obtin adeverinta si diploma, iar experienta de voluntariat este recunoscuta ca experienta profesionala, conform Legii Voluntariatului.
Inscrierea pentru modulul de primavara (februarie – iunie) se face pana pe 24 ianuarie prin completarea unui formular online – http://goo.gl/forms/2hWeZNUg11. Pentru organizarea training-urilor in judete, este necesar un numar de peste 30 de inscrieri, asadar doritorii sunt rugati sa transmita apelul colegilor si prietenilor. Mai multe detalii pe http://www.ajungemmari.ro/implica-te/devino-voluntar/, iar pe pagina de Facebook se gasesc scurte povesti ale voluntarilor de la ore – http://on.fb.me/1sZiI70
Ajungem MARI cauta voluntari in Bucuresti si 25 de judete: Alba, Arad, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Constanta, Cluj, Dambovita, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea, Vaslui, Vrancea. In celelalte judete Ajungem MARI cauta cate un coordonator implicat care sa demareze activitatea, dedicand 4-5 ore saptamanal. Cei interesati pot trimite CV-ul si o scrisoare de intentie la adresa office@ajungemmari.ro.