Copiii sunt mult mai usor de multumit si de bucurat decat am crede noi, parintii. Pentru ei, lucrurile simple precum spargerea unui ou in castronul in care mami pregateste un cozonac, alegerea bradului impreuna cu tata si implicarea in curatenia casei sau in schimbarea lenjeriei de patut sunt activitati distractive care le aduce bucurie prin faptul ca ei se simt importanti si mari. Desigur ca, in preajma Sarbatorilor, cutiile frumos ambalate si dulciurile aduc bucurie si zambete largi, dar, pentru copii, Craciunul nu se rezuma la a deschide cadouri. Ai fi surprins sa afli ca ei inteleg si resimt bucuria celor din jurul lor si ca nu doar cadourile ii bucura? Noi ne-am documentat si am aflat de ce iubesc cei mici atat de mult Sarbatorile si ti-am pregatit un articol care sa te ajute si pe tine sa-i intelegi mai bine pe cei mici cu zambete mari si ochi adanci, ca marea.
Daca vrei sa le oferi copilasilor tai Sarbatori de neuitat in acest an, tine cont de faptul ca nu doar cadourile sunt importante pentru cei mici. Iata ce am aflat noi despre lucrurile care ii fac fericiti:
- Anticiparea – ai vazut si tu, cel putin o data, nerabdarea din ochii copiilor in asteptarea startului. Pregatirea este la fel de emotionanta ca si sarbatoarea in sine, deoarece copiii traiesc fiecare clipa din viata lor cu intensitate maxima. Chiar daca pana la varsta de 5 anisori copiii nu-si amintesc prea mult din Craciunul anterior, acest lucru nu-i impiedica sa fie nerabdatori. Emotia provocata de ceea ce urmeaza sa se intample este motivul pentru care obiceiurile dinaintea Sarbatorilor, precum scrisoarea pentru Mos Craciun si pregatirea cozonacului, le ofera copiilor atata bucurie.
- Decoratiunile – fie ca este vorba despre bradut, beteala stralucitoare, globuletele pictate sau luminitele care sclipesc in noapte, decoratiunile de Craciun sunt o adevarata incantare pentru cei mici. Noutatea este un factor important pentru bucuria copiilor care sunt extrem de receptivi la tot ceea ce se intampla in jurul lor. Ziua in care vad bradutul impodobit sau orasul stralucind de la luminite este magica pentru ei. Sigur ai si tu un glob acasa din copilaria ta, deci si pentru tine decoratiunile de Craciun au reprezentat ceva deosebit. Nu te limita la decoratiunile realizate la gradi sau scoala si invata-l pe cel mic sa confectioneze ceva pentru bradut.
- Mancarea – fiecare din noi are un fel de mancare preferat pe care-l pregateste de Sarbatori. Una din marile placeri ale copilasilor este sa faca si ei ce fac oamenii mari. Astfel ei pot fi fericiti foarte usor, dar facandu-si treaba in bucatarie, alaturi de mami. Stabileste inca de la inceput reguli pentru cel mic si lasa-l sa se joace cu formele si sa pregateasca si el ceva bun. Nimic nu-l va face mai mandru si mai fericit decat laudele bunicului atunci cand va gusta din preparatul lui.
- Traditiile – in general, ritualurile de familie ofera un aer special sarbatorilor. Cu siguranta iti aduci si tu aminte de Craciunul copilariei tale si ai o poveste mai deosebita despre un ritual doar al vostru. Invata-l si pe cel mic sa pretuiasca traditiile si faceti-va un obicei din a repeta anumite ritualuri in fiecare an. Puteti sa va faceti poze purtand caciulite de Mos Craciun, sa impodobiti. bradul doar in Ajun, sa mergeti cu colinda la bunici si astfel Sarbatorile vor fi mai deosebite
- Povestile – este posibil sa-i citesti copilului tau povesti pe parcursul intregului an, dar nimic nu se compara cu magia povestii lui Mos Craciun. Nu-l priva de povestea Mosului nici anul acesta, chiar daca o stie deja. Mai poti adauga cateva elemente si chiar detalii in fiecare an. Poti sa-i spui ca ai vazut sania Mosului in timp ce te intorceai acasa de la cumparaturi, ca ai auzit renii cu o noapte inainte sau ca ai vorbit cu Mosul la telefon. Fericirea din ochii micutului te va face si pe tine sa crezi, mai mult, in povesti.
Aminteste-ti un singur lucru: Sarbatorile de iarna nu inseamna doar cadouri, ci si multa iubire, distractie si atmosfera de familie!