Cine nu iubește înghețata? Este deliciul verii, dulce, răcoroasă, bogată în arome și cu o textură cremoasă, care te cucerește imediat. Dar iată și câteva curiozități despre înghețată, desertul pe care îl savurăm în zilele toride.
Înghețata are o istorie lungă și câteva povești interesante, care ne arată cât de iubită a fost din vremuri vechi și cum putea fi produsă în absența congelatoarelor. Câteva dintre aceste curiozități despre înghețată te vor surprinde și te vor amuza!
Cele mai vechi rețete de înghețată provin, se pare, din China, unde se folosea gheață adusă din munte, lapte de bivoliță și sucuri de fructe. În Roma antică, împăratul Nero era mare amator, iarna, de zăpadă înghețată, amestecată cu fructe și miere.
Nu se știe unde anume a fost inventată, cert este că multe secole de-a rândul, înghețata a fost privilegiul celor bogați și mai ales a castelanilor cu pivnițe adânci și cumplit de reci.
Înghețata la con, inventată din greșeală
Consumată în cantități industriale azi și foarte îndrăgită datorită conului crocant, înghețata aceasta a fost inventată printr-un accident fericit, la un târg din St. Louis, Missouri, în anul 1904. Vânzătorul de înghețată a rămas fără pahare și l-a rugat pe vânzătorul de napolitane să îi facă niște conuri din waffles. Clienții au fost încântați de invenție și conurile cu înghețată s-au vândut rapid.
Înghețata și durerile de cap
Unii oameni suportă foarte greu mâncărurile reci și, dacă mănâncă înghețată, se vaită imediat de dureri de cap. Senzorii de pe cerul gurii transmit imediat un semnal de apărare către creier când detectează alimente prea reci, iar răspunsul poate fi o durere neplăcută în zona frunții.
Pe de altă parte, înghețata poate fi un bun remediu pentru durerile de cap declanșate de scăderea glicemiei sau de căldură. Pe dezhidratare, în zilele foarte călduroase, poți suferi de migrene, dar o porție dulce și aromată de înghețată ar putea face minuni.
Citeste continuarea pe libertateapentrufemei.ro