Curcubeul – legătura dintre om și divinitate. 7 lucruri mai puțin cunoscute despre acest fenomen natural
Curcubeul, cel mai frumos fenomen din atmosferă ce a impresionat omenirea din toate timpurile, este considerat un „semn ceresc” care aduce binele, pacea și prosperitatea. Numit metaforic ”zâmbetul lui Dumnezeu din spatele lacrimilor cerului“ curcubeul este, din punct de vedere științific un fenomen optic, menit să ne aducă un strop de culoare.
Prima mențiune legată de apariția curcubeului o găsim în Cartea Sfântă, când, după potopul lui Noe, cerul a fost pictat în culorile curcubeului, acesta fiind considerat un semn divin ce simbolizează speranța în divinitate.
De atunci, curcubeul reprezintă simbolic drapelul Terrei, semn al legământului dintre Cer şi Pământ, ce este arborat periodic de Dumnezeu spre aducere-aminte.
Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic atmosferic care ia naștere din cauza dispersiei și reflexiei luminii solare în picăturile de ploaie din atmosferă. El este vizibil atunci când soarele bate din spatele nostru în perdeaua de nori din față, lumina reflectându-se pe bolta senină.
Razele solare ce întâlnesc o picătura de apă se răspândesc în mai multe direcții. Dar, datorită reflexiei și refracției, ceva mai multe raze sunt deviate sub anumite unghiuri decât sub altele. Aceasta mică preferință este cheia curcubeului.
Altfel spus, un curcubeu apare atunci când lumina trece prin picăturile de apă din atmosferă, iar stropii reflectă şi refractează („îndoaie”) razele solare, ducând la apariţia unui arc multicolor. Fenomenul are loc atunci când plouă într-o parte a cerului, iar în cealaltă este soare.
Centrul curcubeului este în partea opusă soarelui față de observator. Trecerea de la o culoare la alta se face continuu, dar în mod tradițional curcubeul este descris ca având un anumit număr de culori. Sir Isaac Newton a identificat cele 7 culori ale spectrului vizibil care alcătuiesc lumina albă. Toate aceste sunt prezente în curcubeu în ordinea: roşu, portocoaliu, galben, verde, albastru, indigo şi mov. Ordinea culorilor este de la roșu în exteriorul arcului la violet în interior.
În condiții de vizibilitate bună uneori se poate observa și un curcubeu mai slab, concentric cu primul, ceva mai mare și cu ordinea culorilor inversată.
Iată câteva lucruri , mai puțin cunoscute despre curcubeu:
1. Curcubeul este, de fapt, un cerc de lumină, însă, întrucât cei mai mulţi oameni văd curcubeul de pe pământ, acesta pare a fi doar un arc sau un semicerc.
2. În zilele de vară, nu vei vedea niciodată un curcubeu după ora 9.00 și înainte de ora 16:00. Și aceasta pentru că un curcubeu poate fi văzut doar dacă soarele se află pe bolta cerească la un unghi mai mic de 42 de grade față de privitor (altfel spus, ceva mai jos de “jumătatea cerului”).
Citește mai mult pe ANTENA SATELOR.
Zodiac chinezesc 2025: Ce ne aduce Anul Sarpelui de Lemn, dupa 60 de ani