Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie

Moartea animalului de companie, fie el hamster, pisica, broasca testoasa, papagal sau caine, este un moment dureros pentru intreaga familie.
Credit foto: Imagine de Karin Henseler de la Pixabay

Ce trebuie sa stii despre eutanasiere

Decizia de a-ti eutanasia animalul de companie este una dintre cele mai dificile din viata unui om. De multe ori, insa, aceasta este singura solutie care ii curma suferinta animalului pe care il iubesti.

Inainte de a lua o astfel de hotarare, raspunde-ti la urmatoarele intrebari:

– Este animalul tau de companie activ, se mai bucura de activitatile care ii faceau odinioara placere?

– Interactioneaza cu voi sau raspunde la iubirea voastra asa cum o facea in trecut?

– Sufera atat de tare incat nu se mai poate bucura de viata?

– Este boala sau rana atat de grava incat moartea este iminenta?

– Este toata familia de acord cu eutanasierea? Daca nu este toata lumea de acord si iei unanim aceasta hotarare, poti trai cu aceasta responsabilitate?

Daca dupa acest set de intrebari hotararea este sa mergi mai departe cu eutanasierea, da-ti timp sa creezi un proces care sa impace pe toata lumea. Poate fi un moment in care toata familia sa-si ia adio, sa-l aduci acasa sau sa-l vizitezi la spital. Poti fi prezent la momentul eutanasierii sau poti cere ca acest procedeu sa se faca in lipsa ta.

Toate acestea sunt decizii individuale, iar fiecare membru al familiei va face asa cum simte de cuviinta.

Ce se intampla in timpul eutanasierii

Eutanasierea presupune injectarea unei substante care va induce moartea. Veterinarul poate administra inainte un tranchilizant pentru a relaxa animalul. Dupa injectarea substantei, animalul va deveni inconstient. Pot fi cateva spasme sau respiratii profunde, insa asta nu inseamna ca animalul sufera. Moartea va fi nedureroasa.

Ce-i spui copilului despre eutanasiere

Copilul trebuie sa stie cat de mult sufera animalul, cat de mult il chinuie boala, iar eutanasierea i-ar curma aceasta durere.

Copilul iti va urma comportamentul. Daca esti trist si vei gestiona tristetea intr-un mod sanatos si el va face la fel. Daca, in schimb, esti nervos si agitat, copilul va fi la fel. Explica-i copilului ca este nomal sa se simta trist, sa sufere, insa nu trebuie sa se simta vinovat pentru decizia luata. Eutanasierea este un mijloc de a curma suferinta animalului mult iubit.

Cand este momentul pentru un alt animal de companie

Hotararea de a-ti lua un alt animal de companie iti apartine. Tu esti singurul care stie cand este momentul potrivit. Poate fi imediat, peste cateva saptamani, luni, ani sau poate niciodata. Trebuie sa fii deschis din punct de vedere emotional ca sa poti avea din nou grija de un animal.

Sursa: helpguide.org

Imagine de Karin Henseler de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 07/08/2024