Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie
Ritualurile te ajuta
O inmormantare te poate ajuta sa depasesti acest moment. Ignora-i pe cei care considera ca o inmormantare pentru un animal este un gest nefiresc si fa ceea ce simti tu ca trebuie sa faci. Poti face o mica ceremonie, poti planta un copac in memoria animalului de companie, ii poti face un album de fotografii cu momentele in care v-ati distrat. Toate acestea te ajuta sa treci mai usor peste moartea lui.
Ocupa-te de celelalte animale
Daca ai si alte animale de companie, nu le ignora. Continua rutina obisnuita cu ele. Acest lucru poate contribui la reducerea intensitatii durerii suferite. In plus, te vei feri de stres si pe tine si pe celelalte animale care au ramas in casa ta.
Nu-i baga in seama pe ceilalti
Sunt oameni (rude, vecini, prieteni) care nu vor intelege suferinta si iti vor spune de multe ori “A murit, asta e!”. Pentru unii oameni pierderea unui animal nu este la fel de importanta ca pierderea unei fiinte umane. Accepta faptul ca acesti oameni sunt asa cum sunt, nu cauta sprijin si intelegere din partea lor, nu incerca sa-i faci sa inteleaga. Pastreaza-ti energia pentru a te ocupa de tine si de celelalte animale de companie (daca este cazul) si cauta sprijin si intelegere la cei care iti impartasesc durerea.
Gaseste-ti o alta ocupatie
Daca ingrijirea animalului de companie era o indeletinicire care iti “omora” timpul, pierderea lui te pote lasa fara scop in viata. Pentru a-ti ridica moralul, gaseste-ti o alta ocupatie: munca de voluntariat, un hobby la care ai renuntat, fa niste cursuri, ajuta-ti prietenii sau ia-ti un alt animal de companie.
Pastreaza legatura cu prietenii
Chiar daca ti-ai pierdut animalul de companie, asta nu inseamna ca nu mai poti iesi in parc pentru a vorbi cu prietenii pe care ti i-ai facut plimbandu-ti cainele, de exemplu. Trebuie sa vorbesti macar cu o persoana in fiecare zi. Contactul cu lumea te va tine departe de depresie si te va ajuta sa ramai pozitiv.
Citeste si: Bebelusii si alergiile la animalele de casa
Cum ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie
Moartea animalului de companie poate fi prima experienta a copilului in legatura cu moartea si prima ocazie sa-i vorbesti copilului despre ea. Moartea animalului de companie poate fi foarte traumatizanta pentru copii. Ei se pot simti vinovati de pierderea suferita, altii pot dezvolta frici legate de disparitia altcuiva drag din preajma lor.
Nu este indicat sa pacalesti copilul ca animalul “a fugit”, “a adormit”. Dincolo de faptul ca va fi foarte confuz si speriat, se va simti si tradat atunci cand va afla adevarul.
Aceste sfaturi te pot ajuta sa-ti faci copilul sa depaseasca mai usor momentul pierderii animalului de companie.
Nu-ti ascunde durerea in fata copilului
Copilul te va vedea cum reactionezi si va incerca sa te copieze. Daca durerea nu are aceeasi intensitate ca a copilului, respecta-i suferinta fara sa-l faci sa se simta rusinat sau vinovat.
Alunga-i sentimentul de vinovatie
Reasigura-ti copilul ca nu este responsabil sau vinovat de moartea animalului de companie. Raspunde-i cinstit la toate intrebarile legate de moarte care vor veni apoi. Pot aparea frici ca si parintii vor muri in viitorul apropiat. Este foarte important sa discuti cu el despre speranta de viata a unui animal si a unui om.
Implica-l in proces
Daca se pune problema eutanasierii animalului de companie, fii cinstit cu copilul. Explica-i care sunt etapele, care sunt beneficiile, de ce este necesar sa se apeleze la aceasta procedura. Da-i voie copilului sa petreaca timp cu animalul, sa-si ia ramas bun asa cum simte el. Il poti incuraja sa isi faca o amintire, un album, un colaj de fotografii, un desen.
Nu te grabi cu “inlocuirea”
Daca aduci prea repede in casa un alt animal de companie, copilul poate simti ca isi tradeaza vechiul prieten sau poate dezvolta ideea ca durerea mortii poate fi “tratata” cumparand un inlocuitor.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?