Cum sa-ti ajuti copilul sa depaseasca moartea animalului de companie
Moartea animalului de companie, fie el hamster, pisica, broasca testoasa, papagal sau caine, este un moment dureros pentru intreaga familie. Sentimentele pot fi coplesitoare mai ales pentru copii. Desi sunt persoane care nu inteleg durerea, este sanatos sa accepti aceste emotii puternice de care nu trebuie sa-ti fie rusine sau teama sa le ai tu sau copilul tau.
De ce este dureroasa pierderea animalului de companie
Animalul de companie nu este “doar un caine” sau “doar o pisica”, ci un membru al familiei, un companion care aducea bucurie in case. Un animal de companie iti poate insenina ziua, te poate face mai activ, iti poate da un scop. Iar atunci cand acest animal moare te poti simti pierdut.
Oamenii reactioneaza diferit la durere, factorii care influenteaza acest lucru fiind varsta, tipul de personalitate, varsta animalului de companie si circumstantele mortii. Cu cat animalul de companie era mai important pentru tine, cu atat durerea este mai mare. De asemenea, daca n-ai putut face fata cheltuielilor cu un anume tratament, sentimentul de vina si neputinta poate starui multa vreme. Pot aparea sentimente de negare, furie, depresie. Intensitatea emotiilor poate fi ciclica, cu suisuri si coborasuri, pana cand, intr-un final, vei ajunge sa suferi din ce in ce mai putin, sa accepti moartea animalului de companie si chiar sa iti iei altul. Cu toate acestea, si dupa ani buni, pot exista un moment, o “scanteie” care sa-ti reaminteasca de vechiul tau prieten si care sa-ti starneasca valuri de emotii puternice.
Te mai poate interesa si: 8 motive sa NU iti iei animal de companie, chiar daca iubesti animalele
Indiferent de circumstantele pierderii suferite, durerea este a ta si a nimanui altcuiva.
Nu trebuie sa te justifici in fata nimanui pentru durerea ta, nu trebuie sa te simti rusinat ca suferi, iar daca simti nevoia sa plangi pentru animalul tau, FA-O! Nu trebuie sa dai nimanui explicatii pentru asta.
Desi trebuie sa-ti asumi inca de la inceput ca animalul de companie va muri, la un moment dat, si ca vei trece prin aceasta suferita, durerea pierderii nu o poti aticipa. Exista, insa, modalitati prin care poti face suferinta mai usor de suportat.
Iata care sunt acestea.
Revenirea la normal este un proces lent
Nu exista un “termen-limita” al suferintei. Unii oameni pot depasi acest moment trist in cateva saptamani, altii in luni, altii chiar in ani buni. Da-ti voie sa treci prin acest proces natural asa cum simti.
Este normal sa te simti trist, socat, pierdut
Faptul ca arati ca esti trist, socat sau pierdut dupa moartea animalului de companie nu este o slabiciune, ci ceva normal si natural. Nu trebuie sa te simti rusinat de emotiile pe care le traiesti.
Incercarea de a te da “tare” prelungeste suferinta
Negarea sentimentelor nu te ajuta, dimpotriva, prelungeste suferinta. Accepta-ti durerea, exprima-ti suferinta si da-ti voie sa te vindeci. “Ascunderea” intr-un “sertar” a acestor emotii va contribui la accentuarea lor. Vorbeste despre ceea ce simti cu familia sau cu prietenii, scrie intr-un jurnal. Iti va fi apoi din ce in ce mai usor sa accepti pierderea suferita.
Nu le permite altora sa-ti spuna cum sa simti
Emotiile sunt ale tale, durerea e a ta si a nimanui altcuiva. Nu permite nimanui sa-ti spuna ca este timpul “sa mergi mai departe”, “sa treci peste asta”. Numai tu stii cand este momentul potrivit sa lasi in urma ce-a fost si sa mergi mai departe. Nimeni nu are dreptul sa-ti spuna cand sa plangi, cum sa plangi, cat sa plangi.
Vorbeste cu oameni care au trecut peste asta
Daca in cercul tau de prieteni sunt oameni care au trecut prin aceeasi suferinta iti va fi foarte usor sa vorbesti cu ei. Ei stiu cat de greu poate fi si te pot ajuta cu o vorba buna.
Mergi la specialist daca este nevoie
Sunt cauzuri in care oamenii au ajuns la depresie din pricina mortii animalului de companie. Daca simti ca nu poti singur sau prietenii nu-ti sunt de ajutor in depasirea acestui moment dificil, nu te rusina sa ceri sfatul unui specialist. Depresia este o boala foarte serioasa.
Mananca sanatos, odihneste-te corespunzator, fa miscare pentru a elibera endorfine ce vor genera o stare de bine. Este foarte important sa ai grija de tine din punct de vedere fizic si emotional.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?