Cum sa dezgheti si sa dezaburesti mai repede geamurile de la masina - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa dezgheti si sa dezaburesti mai repede geamurile de la masina

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Cum sa dezgheti si sa dezaburesti mai repede geamurile de la masina

O problema des intalnita pe vreme de iarna este inghetarea si aburirea geamurilor de la masina. Daca atunci cand nu esti pe fuga, acest lucru n-ar fi un stres major, ce te faci atunci cand esti deja in intarziere, copilul nu mai are stare pe bancheta din spate, iar tu iti imaginezi cat de greu se va circula si cat timp vei mai pierde si in trafic, si cu dezghetarea si dezaburirea geamurilor?

Intrebarea care se pune este cum se dezgeata si dezaburesc mai repede geamurile? Iata si cateva sfaturi care va pot ajuta in gasirea solutiei optime pentru dezghetarea geamurilor de la masina, in timp util.

Porneste caldura si iesi din masina cat timp se incalzeste.

Este mult mai eficient. Deschide putin si geamul la sofer, pentru ca aerul sa fie proaspat cand te urci in masina.

Poti incerca un lichid special pentru parbriz inghetat. Insa NU utiliza niciodata apa fiarta! Risti sa iti cumperi alt parbriz.

Daca ai cum, poti lasa deschis usor un geam pe timpul noptii. Astfel, nu vor mai ingheta.  Riscul este, insa, ca la pornirea masinii sa ai necazuri cu geamurile aburite.

In ceea ce priveste dezaburirea geamurilor, poti incerca doua variante: fie incalzesti geamul, fie reduci umiditatea din interiorul masinii. Pentru a incalzi geamul, foloseste-te de dispozitivul de incalzire a masinii la treapta maxima si ai grija sa ai grija ca ventilatia sa fie setata pe modul dezaburire, mai eficienta deoarece directioneaza fluxul de aer catre parbriz si geamurile laterale. De asemenea, nu uita sa pornesti incalzirea lunetei (si a eventual a oglinzilor) imediat ce ai pornit  motorul. Pentru a reduce umiditatea aerului, fie deschizi geamul, fie pornesti optiunea de dezumidificare a sistemului de aer conditionat.

Cum previi inghetarea si aburirea geamurilor

Stim cu totii ca cel mai bine este sa previi decat sa tratezi, asa ca poti incerca aceste metode pentru a preveni inghetarea si aburirea geamurilor:

– sterge geamurile cu o solutie de otet si apa (trei parti de otet la o parte de apa).

– acopera geamurile cu o patura (sau cu o folie speciala care previne inghetul).

– foloseste solutie speciala antiinghet pentru geamuri

– sterge geamurile o data pe saptamana. Geamurile murdare se aburesc mult mai repede decat cele curate intrucat murdaria atrage umezeala.

– evita lucrurile ude (umbrele, haine ude de la sport), iar daca ninge, scutura-ti bine bocancii inainte de a te sui in masina.

Urmareste aici cum sa prepari o solutie pentru dezghetarea geamurilor de la masina

Cand folosesti racleta? Si cand solutia?

Dupa ce ai pornit masina si climatizarea, urmeaza degivrarea exteriorului. Daca vrei sa pleci rapid, trebuie sa cureti singur parbrizul. Pana se dezgheata singur poti astepta mult si bine. Daca luneta se dezgheata electric, ai scapat repede. Dar la parbriz ai de lucru. Ai doua variante: racleta sau solutia speciala de degrivrare. Pe care o folosesti? Simplu: daca e gheata groasa, folosesti racleta. Daca e subtire si se ia cu degetul sau cu unghia, utilizeaza solutia.

Inainte sa pleci la drum, nu uita sa cureti contraaripile. Cel mai bine ar fi sa o faci cand ai ajuns acasa, nu cand pleci la drum. Insa mai mult ca sigur vei uita. Tine minte, insa, sa faci acest lucru macar la plecare. Cand ai terminat de curatat geamurile, da cateva picioare usor langa roti, unde sunt aparatorile de noroi, pentru a scapa de excesul de zapada si gheata. Nu doar ca vei avea masina mai usoara cu cateva kilograme, insa nici nu vei incurca soferii din spatele tau, cand gheata si zapada se vor desprinde in timpul mersului si vor ramane in sosea ca niste bolovani.

Data articol: 11/12/2020