De astăzi poți urmări cel de-al doilea episod al podcastului Cu Inima la Vedere, podcast găzduit de Amalia Enache, jurnalist ProTv, mamă și Ambasador Hope and Homes for Children și produs de Fundația Hope and Homes for Children, în folosul celor mai vulnerabili copii ai României.
Oana Moraru, expert educațional, discută despre școală, educație, copii, părinți și profesori. Despre cum ținem pasul cu noua generație și cum știm să echilibrăm vocea interioară, cea a copilului din noi, crescut cu alte resurse și în alte vremuri, atât de diferite de ce trăiesc copiii noștri azi.
YouTube:
Cu Inima la Vedere este un podcast despre cea mai serioasă joacă: joaca de-a părinții; construit pentru părinți și copii, deopotrivă; dar și pentru părinții și copiii pentru care sărăcia schimbă complet acest joc. Pentru ei, Hope and Homes for Children îi invită pe cei care ascultă podcasul să intre pe www.pretulbinelui.ro și să facă o donație sau să trimită un SMS cu textul HOPE, la 8864, cu o donație lunară de 4 euro. Noi, ceilalți, împreună pentru copiii cărora nu trebuie să le fie negat dreptul la părinți și la copilărie.
Fiecare episod Cu Inima la Vedere duce conversații cu subiecte dificile, poate tabu pentru prea mulți: despre temerile pe care le avem cu privire la droguri ori alte adicții, despre copiii pe care ți-i dorești aproape, chiar și atunci când pleacă de-acasă sau despre cum construiești relația cu ei astfel încât să se întoarcă cu drag și deschidere la tine; despre vulnerabilitatea mamei și a copilului în primii ani de viață, dar și despre provocările părintelui singur.
‘’Fiecare episod are subtilitățile lui și atunci așteptarea mea e ca oamenii care ni se alătură să urmărească întreg episodul pentru a se putea conecta cu tematica și cu invitații. Cred că sunt multe mici surprize în fiecare episod. În lumea asta în care totul se întâmplă în viteză, poate nu e tocmai la îndemână să parcurgi un episod de o oră, însă cred că merită. În parenting (folosesc termenul deși n-am intenționat să abordăm tema parentingului), cred că e foarte important să mergem dincolo de superficial, să fim autentici, așa că asta mi-aș dori: ca cei care ne ascultă ori care se uită la podcast să-și asume să fie vulnerabili mai des. Tocmai de aceea am și numit podcast-ul, “Cu inima la vedere”. Nu doar invitații să fie așa, dar și ascultătorii noștri. Și eu, desigur’’, mărturisește Amalia Enache, gazda podcastului Cu Inima la Vedere.
VEZI TOATE EPISOADELE:
SEZONUL 1
Episodul #1: Despre tantrumurile părinților și cum ne putem trata de ele
Invitați: actrița și mama Dana Rogoz și psihoterapeutul Gáspár György
Cum știm să dăm spațiul de care are nevoie copilul aflat în disconfort emoțional, când noi înșine avem același tumult de emoții greu de stăvilit? Avem voie, ca părinți, să fim furioși și să ne arătăm furia în fața copilului? Și, dacă nu, cum învață copilul că emoțiile de toate felurile trebuie simțite și acceptate?
Episodul #2: Cum faci copilul să rămână, chiar și când pleacă?
Invitați: Andreea Esca, jurnalist ProTv și pe fiica sa, Alexia Eram, Influencer
Cum rămâi părintele, cel care educă, dar devii și prietenul copilului tău, acum tânăr adult? Sau despre relația mamă-fiică atunci când mama este un simbol al impecabilului – cum ai grijă să nu fie o presiune “de nedus” pentru fiică, ci mai degrabă un model de urmat?
Episodul #3: Cum să fii și mamă și tată pentru copilul tău?
Invitat: Mihaela Rădulescu Schwartzenberg
Cum este Mihaela ca mamă, dincolo de tabloide și senzațional? Despre momentele ei grele, despre momentul în care a lăsat în urmă absolut tot ce avea în țară pentru a pleca, alături doar de copil, într-o lume nouă; despre relațiile ei ca femeie, în raport cu mama singură care era acasă.
Episodul #4: Despre nevoie de dependențe. Despre tabletă, dulciuri, muncă și droguri.
Invitați: Actorul Marius Manole și Dr. Gabriel Cicu, Psihoterapeut
Cum putem, ca părinți, să gestionăm relația cu copiii noștri, astfel încât să le dezvoltăm reziliența și rezistența la dependențe? Care este singurul lucru pe care îl caută fiecare dintre noi în dependențele de tot felul, de la muncă la droguri, social media, dulciuri sau alcool? O discuție plină de umor, despre emoții dintre cele mai grele.
Episodul #5: Despre copilul perfect, copilul fericit și când se întâlnesc ei.
Invitați: Irina Rimes și David Popovici, Campion Mondial la Înot
Despre libertate, limite și cum știi în ce doze să i le oferi copilului tău; despre performanță și presiunea pe copil, despre pasiuni, excelență și unde să te oprești, ca părinte, ca ele să nu îi apese. Despre părinți și copii care se regăsesc – mai târziu, dar se regăsesc.
Episodul #6: Cum stai drept în fața fricii de abandon?
Invitați: Horia Brenciu și Diana Stănculeanu, Psihoterapeut
Episod lansat în preajma Zilei Mondiale a Copilului Orfan (8 noiembrie), despre poate cea mai puternică traumă pe care o putem experimenta ca ființe umane – copii sau adulți, deopotrivă – abandonul.
Cu Horia Brenciu, tată biologic, nebiologic și tată adoptiv, despre resursele pe care le regăsim (sau nu) în noi pentru a da dragoste, necondiționat – chiar și atunci când propriile frici și traume ne condiționează trăirile. Și alături de Diana Stănculeanu, care vorbește atât de simplu și direct despre emoții și acceptarea lor, despre bucuria și ușurarea pe care o dă conștientizarea faptului că nu trebuie să fim părinți perfecți.
Episodul #7: Cum să nu te iei prea în serios ca părinte? Mituri și dezvăluiri
Invitat: Mihai Bobonete
O discuție plină de umor și haz despre părinți și copii, despre educație, traumă, performanță, șoc, echilibru în familie și prieteni. Despre viața cu copii, așa cum este ea. Și despre umor, ca metodă de parenting ce nu poate da greș.
Citeste continuarea: 1 2