Conferința Națională Feuerstein 2024. POTENȚIAL, REZILIENȚĂ, PERFORMANȚĂ – Dezvoltarea cognitivă, emoțională și comportamentală a copilului și adolescentului
Peste 300 de psihologi, psihoterapeuți profesori, învățători, educatori și părinți au luat parte în utimele trei zile la Conferința Națională Feuerstein 2024 cu tema POTENȚIAL, REZILIENȚĂ, PERFORMANȚĂ – Dezvoltarea cognitivă, emoțională și comportamentală a copilului și adolescentului.
Specialiști renumiți din țară și străinătate au adus în prezentările lor informații de actualitate desprinse din cercetări științifice realizate în diferite etape de dezvoltare a copiilor și adolescenților și despre rolul psihologilor și terapeuților în aceste procese.
”Ne-am obișnuit să vedem în copiii și adolescenții noștri receptori de informații, însă rolul nostru major este de a-i susține în a deveni generatori de informații prin conexiunile pe care îi antrenăm să le facă. Datoria noastră nu este de a modifica mediul pentru copil, ci de a-i pune acestuia la dispoziție resursele și instrumentele necesare pentru a depăși obstacolele pe care le întâlnește în cale”, a susținut conf. univ. doctor în psihologie Otilia Todor în prezentarea sa despre dezvoltarea abilităților cognitive prin metoda Feuerstein.
Tehnicile și strategiile de stimulare a potențialului fiecărui copil, adaptate specificului vârstei, importanța unei evaluări corect realizate, stimularea funcțiilor cognitive slab dezvoltate sau abordarea comportamentelor provocatoare cu ajutorul modelului pozitiv comportamental sunt doar câteva dintre subiectele care au fost analizate în prelegerile conferinței.
”Cele trei zile de conferință au fost o călătorie extraordinară în care am putut schimba informații valoroase și instrumente care să ne ajute în misiunea noastră de a îndruma și a crește copii și tineri echipați corespunzător pentru provocările acestor vremuri imprevizibile. Le sunt recunoscătoare tuturor colegilor noști care au împărtășit din cunoștințele și experiențele lor valoroase pentru că doar împreună putem genera schimbarea pe care ne dorim să o vedem în jurul nostru”, a declarat conf. univ. doctor în psihologie Otilia Todor, președintele Asociației Feuerstein România ”Deschide-ți mintea!”.
Printre invitații speciali ai conferinței desfășurate în sistem hibrid, fizic și online, s-au aflat dr. psiholog Dragoș Iliescu, prof. univ. dr. la Facultatea de Psihologie și Științele Educației Universitatea București și Directorul Școlii doctorale, Consulul Onorific al României în Țara Galilor și Psiholog Principal la Consiliul de Sănătate Swansea Bay din Marea Britanie, dr. Nistor Becia, managerul clinic al echipei specializate în comportament de la Consiliul de Sănătate Swansea Bay, dr. Clare Trudgeon, dr. Eugen Avram, prof univ. dr. la Facultatea de Psihologie și Științele Educației București, dr. Anamaria Cazan, prof. univ. dr. la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea Transilvania din Brașov.
În cadrul evenimentului, dr. Otilia Todor a fost onorată cu o distincție deosebită pentru contribuția sa remarcabilă la susținerea educației comunității române din Țara Galilor. Diploma a fost înmânată de către dr. Nistor Becia, Consulul Onorific al României în Țara Galilor și Psiholog Principal la Consiliul de Sănătate Swansea Bay, drept recunoaștere a eforturilor depuse pentru dezvoltarea și sprijinirea comunității cu ajutorul instrumentelor Metodei Feuerstein.
În urma participării, specialiștii au primit credite din partea Colegiului Psihologilor din România.
Atât organizatorii cât și participanții au evidențiat la finalul evenimentului nevoia de a păstra tradiția acestei conferințe în fiecare toamnă.