Toti tatii beneficiaza de concediu paternal, dupa nasterea copilului sau. Potrivit Legii 2019/1999, tatii au dreptul la 5 zile lucratoare de concediu platit.
Normele de aplicare a legii 210/1999 prevad ca titularul dreptului la concediu paternal trebuie sa aiba calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a unitatii in care el isi desfasoara activitatea. Rezulta astfel ca persoanele care nu sunt incadrate in munca nu beneficiaza de acest drept.
Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de concediu paternal?
Pentru a putea beneficia de concediu paternal, tatal copilului trebuie sa fie asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.
Potrivit art. 2 alin. (2), Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
Rezulta astfel ca, tatal copilului va trebui sa inainteze angajatorului/unitatii la care este angajat o cerere scrisa in primele 8 saptamani de la nasterea copilului la care va atasa desigur dovada respectiv certificatul de nastere al copilului din care sa rezulte calitatea de tata. Calitatea de tata se dovedeste in primul rand prin mentiunea inscrisa la rubrica ”tata” in certificatul de nastere, iar mai apoi cu declaratia de recunoastere a paternitatii intocmita in conditiile legii.
Daca tatal copilului nou-nascut indeplineste serviciu militar, acesta are dreptul la o permisie de 7 zile calendaristice (nu lucratoare) care se vor acorda in aceleasi conditii precum cele mentionate mai sus (inaintarea cererii scrise impreuna cu dovada certificatului de nastere). Aceasta permisie se acorda si tatalui care indeplineste serviciul militar in vederea recunoasterii paternitatii.
Trebuie ca barbatul sa fie casatorit cu mama copilului pentru a beneficia de concediu parternal?
Raspunsul este NU. Tatal copilului va beneficia de concediu paternal indiferent daca este sau nu casatorit cu mama copilului sau. Acelasi lucru este valabil si in cazul copilului adoptat.
Cursuri de puericultura – zile in plus la concediul paternal
Obtinerea unui atestat de absolvire a cursului de puericultura, mareste durata concediului paternal, cu 10 zile lucratoare. Atentie! Tatal va putea beneficia de aceasta prevedere numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.
Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut. Cursul de puericultura va fi tinut de catre medicul de familie al tatalui sau de catre institutia abilitata in acest scop, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului. Dupa insusirea tuturor notiunilor necesare, medicul de familie sau institutia abilitata sa desfasoare acest curs va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura.
Atestatul de absolvire a cursului de puericultura constituie dovada indepliniri conditiei legale si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie. O copie conforma cu originalul sau chiar inscrisul original al atestatului se va atasa la cererea pentru acordarea majorarii termenului de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare.
Este bine de stiut faptul ca, in cazul in care tatal copilului are studii de specialitate (medic, asistent medical etc) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura intrucat se presupune faptul ca tatal si-a insusit ca urmare a studiilor efectuate toate notiunile teoretice si practice necesare, ci numai obtinerea atestatului de puericultura care se va obtine bineinteles tot de la medicul de familie al tatalui.
Situatii deosebit de grave
In ipoteza in care intervin situatii deosebit de grave/neprevazute in familia tatalui, legea intervine cu dispozitii care sa asigure noului nascut conditii optime de siguranta si dezvoltare.
Spre exemplu, art. 5 din lege prevede faptul ca, in cazul decesului mamei copilului in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, tatal copilului beneficiaza de restul concediului neefectuat de catre mama. Cu alte cuvinte, tatal copilului va efectua perioada ramasa din concediul neefectuat de catre mama si va prelua toate atributiile pentru cresterea si dezvoltarea copilului.
Mai multe informatii pe aceasta tema puteti afla aici.
MODIFICARI importante din 2019
Potrivit unei reglementari adoptate joi, 4 aprilie 2019, in Parlamentul European, toate statele membre vor acorda minimum 10 zile concediu paternal tatilor. Limita superioara va fi stabilita de fiecare tara in parte.
Aceasta noua directiva urmeaza sa fie pusa in practica in maximum 3 ani.
Principalele modificari:
- Minim zece zile lucratoare de concediu de paternitate platit la nivelul concediului medical.
- Doua luni de concediu netransferabil platit pentru cresterea copilului.
- Cinci zile de concediu de ingrijitor pe an.
- Modele de lucru mai flexibile, inclusiv formule de munca la distanta.
Astfel fiecare tata va avea dreptul la cel putin 10 zile lucratoare de concediu paternal platit cel putin la nivelul concediului medical, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.
In plus, statele membre trebuie sa ofere 5 zile pe an de concediu de ingrijitor pentru persoanele pe care au in grija, o ruda sau o persoana care locuieste in aceeasi gospodarie si care are o afectiune grava sau o afectiune datorata varstei.
Parintii care lucreaza vor putea sa solicite o adaptare a modelelor de lucru, inclusiv, acolo unde este posibil, prin programe de lucru la distanta sau prin programe flexibile, informeaza Hotnews.ro.
Imagine de Iuliia Bondarenko de la Pixabay
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!