Shop
Ultimele 100 de articole

Coincidenta? Stephen Hawking a murit de Ziua Pi

14 martie 2018, , Vizualizări: 364
aw-stephen-hawking-earth-space

Stephen Hawking unul din cei mai cunoscuti fizicieni si cosmologi contemporani, profesor la Universitatea Cambridge,a decedat astazi, la varsta de 76 de ani, a anuntat familia acestuia.

Viata lui pare predestinata stiintelor exacte. Coincidenta sau nu, Stephen Hawking s-a nascut in ziua cand se implineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei si a murit in Ziua Pi. Mai mult, la 14 martie 1879 se naste Albert Einstein, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica (1921), una dintre cele mai stralucite minti ale umanitatii.

 

Stephen Hawking s-a nascut la 8 ianuarie, in Oxford, Regatul Unit. Si-a facut educatia la St. Albans School (Hertfordshire) si la University College (Oxford). In 1962 – la varsta de 20 de ani – obtine titlul de Doctor in Fizica la Trinity Hall din Cambridge, unde isi incepe activitatea didactica si stiintifica.

 

 

Lupta cu boala si infirmitatea

In 1963, la varsta de 21 de ani, Hawking observa pentru prima data o slabiciune a muschilor. In urma unui examen medical, se constata o boala progresiva de neuron motor, afectiune cunoscuta sub numele de scleroza laterala amiotrofica. I se dau maximum 2 ani de trait. Hawking nu cedeaza, continua sa lucreze, in ciuda agravarii continue a invaliditatii. Se casatoreste in 1965 cu Jane Wilde (divortand ulterior, in 1995, dupa o separare ce dura din 1990), si va avea trei copii. Paralizia progreseaza si, cu timpul, devine complet imobilizat, isi pierde vocea si este constrans sa comunice cu ajutorul unui computer sofisticat (conceput special pentru el de un prieten), care poate fi controlat cu miscari ale capului si globilor oculari, la o viteza de cincisprezece cuvinte pe minut. Infirmitatea nu il poate impiedica sa isi continue activitatea didactica si stiintifica. In 1995 se casatoreste din nou, cu Elaine Mason.

In data de 20 aprilie 2009, Universitatea Cambridge a declarat ca Hawking este „foarte bolnav”, si a fost internat la spitalul Addenbrooke. A doua zi s-a declarat ca starea lui este stabila, dar pentru observatie si o recuperare integrala, este in continuare tinut la spital. A decedat in locuinta sa din Cambridge, pe data de 14 martie 2018, zi dedicata numarului pi.

 

Sursa: Wikipedia.com

Sursa foto: Metro.co.uk

 

 

Cuvinte cheie:

Loading...
Organic India
Disney
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu