Cele mai vechi picturi rupestre din lume - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cele mai vechi picturi rupestre din lume

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Cele mai vechi picturi rupestre din lume
Cele mai vechi picturi rupestre din lume

Omul a simţit dintotdeauna impulsul de a-şi transpune trăirile într-o formă artistică, chiar şi pe vremea când nu exista conceptul de artă. Aşa se face că au fost descoperite picturi rupestre realizate cu aproximativ 50.000 de ani în urmă. LIFE.ro ne spune că cele mai vechi picturi rupestre din lume şi cele mai cunoscute sunt în grotele Lascaux, Trois- Frérès, Niaux şi Chauvet din Franţa, Altamira din Spania, dar şi în Peşterile Cuciulat, Gaura Chindiei II şi Coliboaia din România. Spania şi Franţa par să aibă şi cele mai multe manifestări artistice de acest gen, până în prezent fiind descoperite 71 de grote pictate în Franţa şi 34 în Spania.

Spania

Cercetătorii Universităţii din Barcelona au descoperit de curând în 3 peşteri din Peninsula Iberică zeci de picturi rupestre despre care consideră că au o vechime de aproximativ 65.000 de ani. Nu doar datarea lor este impresionantă, ci mai ales faptul că, în aceste condiţii, artistul a fost Omul de Neanderthal, nu Homo Sapiens. Această descoperire, alături de cele referitoare la obiceiurile acestuia precum îngroparea morţilor, folosirea plantelor medicinale sau realizarea uneltelor din piatră, scoate la iveală faptul că Omul de Neanderthal nu era chiar bruta fără creier descrisă până de curând şi că avea abilităţi cognitive asemănătoare omului modern.

În Cueva de los Aviones cercetătorii au descoperit chiar scoici perforate şi pigmenţi vechi de mai bine de 115.000 de ani.

Franţa

Peştera Lascaux a fost descoperită din greşeală, în 1940, de nişte adolescenţi aflaţi în plimbare. Cercetătorii spun că peștera a fost locuită între anii 25.000 şi 13.000 î.e.n., iar aceasta a fost închisă publicului din 1963 tocmai pentru a conserva cele peste 600 de picturi rupestre aflate pe pereţii şi tavanele peşterii.

Peştera Chauvet a fost descoperită recent, abia în 1994, iar cei care au studiat desenele de aici – peste 1000 şi reprezentând mamuţi, lei, rinoceri, bizoni şi urşi – spun că datează din urmă cu aproximativ 31.000 de ani. A fost introdusă destul de rapid în patrimoniul UNESCO, iar accesul publicului larg nu a fost niciodată permis tocmai pentru a ajuta la protejarea picturilor.

Citește continuarea pe LIFE.ro!

foto: Depositphotos.com

Data articol: 25/03/2022