O scanare a creierului cainelui realizata de un grup de cercetatori din Ungaria a venit cu raspunsul la o intrebare controversate: „Pot intelege cainii ceea ce le spunem si pot face diferenta dintre onestitate si minciuna?”
Potrivit unui studiu aparut in Science, cainii pot intelege vocabularul uman – ba chiar mai mult sunt capabili sa judece tonul vocii. Cainii, ca si oamenii, au doua emisfere ale creierului. Ei utilizeaza emisfera stanga pentru a procesa cuvintele in vreme ce emisfera dreapta este folosita pentru a analiza tonul vocii. Asta inseamna ca patrupedul stie daca spui adevarul sau daca minti – doar ascultand cuvintele si fiind atenti la tonul folosit.
Simpla rostire, „Ce catel cuminte” in comparatie cu „Ce catel cuminte!” cainele te crede sau nu in functie de modul de rostire a lor. Caini ca si oamenii sunt interesati de laudele adevarate, vor sa vada ca intre ton si actiune nu exista diferente.
Conducatorul studiului, Attila Andics, de la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta sustine: „cainii folosesc in mod similar mecanismele creierului ca si oamenii” in modul in care proceseaza ce li se spune.
Receptorii din urechile umane percep ce li se spune si modul in care se spune. Apoi creierul primeste aceste informatii si le da un inteles logic.
Attila Andics si echipa sa au dresat 13 caini pentru a ramane nemiscati in timp ce le era scanat creierul. Andics a inregistrat ritmul undelor cerebrale in timp ce ascultau vocea dresorului.
Pana la urma cainii vor sa fie laudati si, pentru a vedea ce parte a creierului este stimulata cand li se vorbeste folosindu-se diferite inflexiuni, dresorii au folosit vorbe si tonuri ce implica atat lauda cat si dezamagirea.
Studiul a aratat ca atunci cand cainele este laudat se activeaza centrul placerii si este stimulata aceea zona responsabila pentru stimulii placerii ca de exemplu: sexul, mancarea, plimbarea, jocul si mangaiatul.
„S-a demonstrat ca o lauda poate fi perceputa ca si obtinerea unui premiu insa functioneaza numai atunci cand vorbele si tonul coincid”, a spus Andics.
Apoi a adaugat: „Asadar, cainii nu doar ca descompun ceea ce le spunem si cum le spunem insa le si pot combina pe cele doua pentru a obtine o interpretare corecta a ceea ce inseamna cu adevarat acele vorbe. Exact asa cum fac si oamenii”.
Studiul demonstreaza ca prietenul cel mai bun al omului chiar daca nu poate vorbi, are capabilitatea de a intelege ce i se spune.
Cainii pot intelege intentia ce se ascunde in spatele unor cuvinte, iar mecanismele neuronale necesare pentru a procesa cuvintele si intentia nu se intalnesc doar la oameni asa cum se credea pana de curand.
Sursa: thespiritscience.net
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ