Cand se schimba ora 2022? Anual, in ultima duminica din luna martie, Romania ar trebui sa treaca la ora de vara. In 2022, in noaptea de sambata spre duminica, 26 spre 27 martie, ora 3:00 ar trebuis a devina ora 4:00. Trecerea de la ora de iarna la ora de vara si invers, de la ora de vara la ora de iarna, se face preajma echinoctiilor de primavara si de toamna. Aceasta schimbare are loc in mai multe tari din lumea intreaga.
Luni, 4 martie 2019, Comisia pentru Transport si Turism (TRAN) din Parlamentul European (PE) a votat favorabil propunerea ca incepand din anul 2021 sa se renunte la schimbarea orei de vara si de iarna in Uniunea Europeana, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Parlamentului European, citat de Digi24.
TRAN propunea atunci ca schimbarea orei in ultima duminica din martie 2021 sa fie ultima pentru tarile din Uniunea Europeana care decid sa-si pastreze permanent ora de vara.
Statele membre care prefera sa ramana la ora standard, cunoscuta si drept ”ora de iarna”, vor face aceasta ultima schimbare in ultima duminica a lunii octombrie 2021.
Tarile membre ar fi trebuit sa notifice Comisia Europeana pana in martie 2020 asupra deciziei lor.
Documentul a fost aprobat de Comisia pentru Transport si Turism din Parlamentul European cu 23 de voturi pentru si 11 impotriva, modificand fata de propunerea Comisiei Europene anul de cand ar deveni aplicabila schimbarea permanenta a orei pentru statele care doresc sa faca acest lucru, respectiv 2021 in loc de 2019.
In documentul aprobat de aceasta comisie se solicita statelor membre sa-si coordoneze deciziile astfel incat aplicarea orei de vara in unele tari concomitent cu ora de iarna in altele sa nu perturbe functionarea pietei unice europene, in special in sectorul transporturilor.
In cazul in care Comisia Europeana constata ca ar putea surveni astfel de perturbari, atunci ea ar putea amana cu inca un an implementarea posibilitatii de permanentizare a orei de vara sau de iarna, pentru a se putea solutiona in acest timp problemele aparute.
Cand se schimba ora 2022. Istoricul orei de vara
Ideea trecerii la ora exacta de vara ii apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin si provine din secolul al XVIII-lea. Acesta a studiat modul in care lampile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea.
Introducerea orei de vara s-a nascut ca o necesitate de razboi, in timpul primei conflagratii mondiale. Germania si Austro-Ungaria au fost primele tari care au introdus acest sistem, incepand cu 30 aprilie 1916, in scopul economisirii rezervelor de carbune necesare productiei de razboi. Anuntul oficial in acest sens prevedea ca ziua 1 mai 1916 incepe la ora 11 a zilei de 30 aprilie iar ziua de 30 septembrie se va sfarsi la o ora dupa miezul noptii.
Puterile Antantei au adoptat aceasta reglementare un an mai tarziu, in 1917. Acest fapt a facut ca si Romania sa adopte pentru prima data ora de vara in 1917. Referitor la acest aspect, regina Maria nota in jurnalul sau, la 5/18 iulie 1917: “De azi se schimba ora – se da inainte, ora sapte e deja ora opt si asa mai departe. A trebuit sa o facem pentru ca rusii asa procedeaza, ca sa evitam confuziile – motivul e economia la electricitate. La inceput va pricinui totusi incurcaturi, fara indoiala”.
Din 1943, practica trecerii la ora de vara in Romania a fost suspendata, pana in 1979.
Prezenta regula este in vigoare din 1997. Pana atunci s-au mai aplicat urmatoarele reguli:
– 1979 – 1983: prima duminica din aprilie, ora 00:00 (-> 01:00) – ultima duminica din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00) (cu exceptia anului 1979, cand ora de vara a inceput pe 27 mai);
– 1984 – 1996: ultima duminica din martie, ora 00:00 (-> 01:00) – ultima duminica din septembrie, ora 01:00 (-> 00:00).
Se mai schimba ora in 2022?
Ora de iarna este considerata ora standard. Introducerea orei de vara a avut ca scop cresterea numarului de ore in care oamenii beneficiaza de lumina naturala a Soarelui si a fost extrem de avantajoasa pentru cei care lucrau pe vremuri in agricultura. Comisia Europeana a propus, insa, renuntarea la schimbarea sezoniera a orei in Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odata pentru totdeauna, daca doresc sa aplice in mod permanent ora de vara sau de iarna.
Ar fi urmat ca incepand din anul 2021 sa se renunte la schimbarea orei de vara si de iarna in Uniunea Europeana. Astfel, statele care decideau sa mentina permanent ora de vara ar fi urmat sa faca ultima modificare in acest sens in ultima duminica din martie 2021, iar cele care preferau sa ramana la ora de iarna (ora standard) vor face modificarea finala in ultima duminica din octombrie 2021. Numai ca pandemia a dat peste cap planurile tuturor.
De asemenea, razboiul din Ucraina incurca din nou socotelile tuturor si nu se stie daca se va mai schimba sau nu ora in Romania in ultima sambata spre duminica din martie 2022.
foto: Pixabay.com